Tove Olsson

Blåbärskladdkaka
Gör en god kladdkaka med vit choklad och höstens blåbär. Jag har frysen full och denna kommer göras ett par gånger 😋 
Denna kaka är så kladdig och full av blåbär och passar perfekt tillsammans med lite glass, grädde eller vaniljvisp. 
Med en touch av citron blir den inte för söt heller och snabbt går den att baka. 

BLÅBÄRSKLADDKAKA 
Ugn 175 grader över och undervärme (om man som jag har en gammal ugn) eller ca 160 grader varmluft. 
200 g smör
180 g strösocker (2 dl)
75 g farinsocker (1 dl)
150 g ägg (ca 3 ägg)
5 g vaniljsocker (1 tsk)
200 g vetemjöl (3 dl)
3 g salt (1/2 tsk)
100 g vit choklad
1 msk citronsaft
ca 200 g blåbär, färska eller frysta + lite potatismjöl att vända runt dem i 
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Sätt ugnen på 175 grader över och under värme eller 160 grader varmluft. Förbered en springform med bakplåtspapper.
2. Smält smöret i en kastrull och blanda sedan i chokladen och låt smälta. Tillsätt socker och vanilj och rör om. 
3. Ha i äggen ett i taget och rör om.
4. Sikta de torra ingredienserna och vänd i med slickepott. Tillsätt citronsaft och rör ihop. 
5. Vänd till sist i blåbären med en slickepott.
6. Baka mitt i ugnen i ca 15-20 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten men med fasta kanter. 
7. Förvara i kyl eller rumstemperatur fram tills servering och servera sedan med tex hemgjord vaniljvisp, lättvispad grädde eller vaniljglass.
 
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där :)