Tove Olsson

Daimcheesecake med kolatäcke
Baka en god cheesecake till påsk kanske med smak av kola och daim! 
Denna cheesecake är en fryst variant och smakar nästan som glass, så god! 
 Den går ganska snabbt att slänga ihop men kräver ett par timmar i frysen för att den ska sätta sig.
 Jag toppade min cheesecake med lite vispad grädde och dulce de leche.
 Så gott!
 PAJSKAL: 
200 g digestivekex (1/2 paket) 
100 g smält smör 
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Smält smöret.
2. Mixa kexen i en matberedare till ett fint smul. 
3. Ha i smöret och mixa igen. 
4. Tryck ut kexsmulorna jämnt och fint i en springform eller silikonform.
5. Baka på 180 grader i ca 10 min, låt svalna. 
 
CHEESECAKEFYLLNING:
60 äggvita (2 st)
40 g äggula (2 st)
90 g socker (1 dl)
300 g Philadelphiaost
1 nypa vaniljpulver
350 g grädde (3,5 dl)
4 g gelatin (2,5 blad)
3 st dubbeldaim
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Börja med att separera äggen och fördela äggvitan och äggulan i olika skålar.
2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp.
3. Vispa ihop äggula, socker, philadelphiaost och vaniljpulver i en annan skål. 
4. Vispa upp grädden löst i en tredje skål.
5. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter och smält sedan i mikron en kort stund och blanda med en del av ägguleblandningen innan de hälls tillbaka i äggulan. Detta för att det inte ska bli klumpar som det blir om du häller ned varmt gelatin i en kall vätska. 
6. Hacka daimen i matberedaren till fina bitar. 
7. Vänd ner äggviteskummet i äggulesmeten med en slickepott och vänd ihop med långa drag.
8. Vänd ner grädden i samma skål med slickepott. 
9. Vänd till sist ned daimen med slickepott. 
10. Fyll upp din form med smet och ställ sedan i frysen i ett par timmar tills den blivit helt fryst. 
11. Värm grädden och blanda med kolakrämen till en jämn smet.
12. Bred ut över den kalla cheesecaken och fös ut längst med kanten för att få till en dripeffekt.
13. Vispa grädden lös och spritsa på din cheesecake.
14. Dekorera med strössel eller kanske extra daim. 
15. Servera ganska direkt, den är god att äta fryst men tinar ganska snabbt om man vill ha den mjukare. 
 
TOPPING: 
1/2 burk karamelliserad mjölk
15 g vispgrädde som kan värmas lite (1 msk)
ca 200 g vispgrädde (2 dl)
strössel eller annat fint till dekoration
 
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där :)