Tove Olsson

Saftig chokladtårta med smak av kaffe och kola
Jag brukar sällan baka tårtor med smörkräm men denna tårta var något av det godaste jag bakat faktiskt. 
Saftiga chokladiga bottnar, dulce de leche, kaffe och chokladsmörkräm, chokladganache och toppat med färska bär. 
Otroligt gott var det och ett hett tips att baka för att bryta av alla jordgubbstårtor med. 
CHOKLADBOTTEN:
225 g choklad
170 g smör
225 g socker
35 g mjöl
6 ägg uppdelade i vita och gula 
1 nypa salt 
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Smält chokladen och smöret försiktigt tillsammans i en kastrull. 
2. Dela äggen i gulor och vitor och vispa upp gulorna lätt för hand. Tillsätt sedan socker, smör och choklad. 
3. Vänd ner mjölet och saltet. 
4. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum med elvisp (du ska kunna ha bunken över huvudet) och vänd försiktigt ner i smeten i tre omgångar utan att förlora så mycket luft. 
5. Häll smeten i en springform eller anslagsring och baka i ca 40 min på 175 grader. Prova med en sticka, kakan ska vara torr när den kommer ut. 
6. Vänd direkt efter bakning och låt svalna, helst till nästa dag. 
7. När kakan är helt svalnad, dela den i tre delar.
 
SMÖRKRÄM:
200 g mörk choklad
1 vaniljstång eller vaniljpulver
100 g äggvita (ca 3-4 äggvitor
150 g socker (knappt 2 dl)
1 nypa salt
200 g rumstempererat smör
5 g frystorkat kaffe (1 msk) + lite hett vatten
 
GÖR SÅHÄR:
1. Smält chokladen och låt svalna lite. 
2. Värm äggvitorna tillsammans med vaniljpulver och socker över ett vattenbad till ca 50 grader eller tills alla sockerkristaller smält. 
3. Vispa upp vitorna med elvisp eller i maskin till ett tjockt glansigt fluff. Låt gå kall på låg hastighet när du fått upp volym, stäng aldrig av en maräng. 
4. Ha i salt och lite smör i taget och vispa på hög hastighet emellan. Var försiktig när smöret går i så att marängen inte blir för lös. 
5. När allt smör är i, vispa ner den mörka chokladen. Blanda till sist kaffet med vattnet och vispa i det med. Låt vispa en stund till en fast och fluffig smörkräm. 
 
CHOKLADGANACHE:
170 g mörk choklad
65 g grädde
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Koka upp grädden. 
2. Häll över chokladen och rör till en slät ganache. Häll upp på en flaska eller om du ska bre på ganachen, tätplasta den i en skål.

1 burk dulce de leche till fyllningen
 
MONTERING: 
1. Dela kakan i tre delar. 
2. Spritsa en tunn kant med smörkräm med en slät tyll i en spritspåse och spritsa in mot mitten i ett tunt lager. Spritsa sedan en spiral av dulce de leche ovanpå och lägg på nästa botten.
Upprepa samma sak och lägg på den sista bottnen. 
3. Stryk ett tunt lager av smörkräm uppe på tårtan och runt om, en så kallad crumb coat. För att kapsla in smulorna och få en grund till en slät yta på tårtan. Kyl sedan i ca 15 min. 
4. Stryk upp tårtan med resten av smörkrämen och försök att få den så slät som möjligt. Kyl igen. Fortsätt så tills du är nöjd.
5. Drippa på ganchen med hjälp av en flaska med pip eller för hand med en sked. Droppa olika mycket ganache för att få olika längder på drippet. Bred ut resten av ganachen över tårtans topp. Om du får ganache över, kan du använda den till att spritsa på tårtan.  
6. Kyl igen och dekorera sedan med massor av bär. 
7. Servera och NJUT. Låt gärna tårtan stå framme en stund så att den äts i rumstemperatur. 
 
 Glöm inte att följa mig på instagram: tovespatisserie heter jag där :)