Tove Olsson

Karamellsmakande kladdkaka med brynt smör och mandeltosca
Kladdkaka med extra allt! Så gott med brynt smör i smeten, farinsocker och kola på toppen. 
Denna kaka är väldigt mäktig med grädden till också men väl värd att pröva en bit. 
Jag tycker inte att detta recept behöver mer förklaringar, testa istället!
KLADDKAKA MED BRYNT SMÖR
Ugn 175 grader över och undervärme (om man som jag har en gammal ugn) eller ca 160 grader varmluft.
200 g smör, som bryns
90 g strösocker (1 dl)
150 g farinsocker (2 dl)
150 g ägg (ca 3 ägg)
ca 1 krm äkta vaniljpulver eller vaniljstång 
5 g vaniljsocker (1 tsk)
180 g vetemjöl (3 dl)
3 g salt (1/2 tsk)
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Sätt ugnen på 175 grader över och under värme eller 160 grader varmluft. Smörj en form med smör och eventuellt bakplåtspapper och ha i smeten. Om man har en nonstick form behövs oftast inget bakplåtspapper men kan va skönt att ha.
2. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas. Rör om då och då med en slickepott tills dess att smöret slutar låta och blanda sedan i socker och vanilj.
3. Ha i äggen lite i taget och rör om.
4. Sikta de torra ingredienserna och vänd i med slickepott.
5. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten men med fasta kanter. 
6. Låt svalna innan du häller över toscan. 
 
MANDELTOSCA
50 g smör
50 g socker (ca 1/2 dl)
50 g glykos (ca 2 msk)
ca 75 g vispgrädde (en knapp dl)
100 g mandelspån, gärna rostade
 
GÖR SÅHÄR:
1. Smält ihop smör, socker, glykos och grädde i en kastrull. 
2. Låt koka på medelvärme tills smeten blir ca 110-113 grader och kolaliknande. 
3. Rosta mandeln under tiden i en torr stekpanna eller i ugn.
4. Vänd i mandelspånen. 
5. Häll toscan över kakan och låt svalna i kylen. 
6. Servera med vispad grädde. 
 
Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊