Tove Olsson

Crème Brúlée
Crème Brúlée är ju den perfekta desserten till nyår om ni frågar mig!
Krämigt, knäckigt, sött och väldigt enkelt att göra. Det bästa är att desserten går att förbereda och endast behövs brännas av till servering. 
Jag brukar göra smeten dagen innan och låta smakerna utvecklas i kylen. Sedan är det bara att baka av dem och kyla igen. 
Men det går bra att baka samma dag som smeten görs ifall man inte har tid.
Detta recept räcker till 8 låga formar Crème Brúlée, det går jättebra att halvera receptet.
 
CRÈME BRÚLÉE
Ugn 95 grader
500 g grädde (5 dl)
125 g mjölk (1,25 dl)
155 g äggula (ca 8 stycken)
115 g socker (lite mer än 1 dl)
1 vaniljstång
Råsocker
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Skrapa ur vaniljstången och blanda med sockret så att alla frön kommer ut. Låt vaniljstången ligga kvar i smeten.
2. Rör ihop alla ingredienser i en skål och låt stå i ett par timmar eller över natten i kylen täckt med folie. 
3. Sila smeten och häll upp i formar och sätt ugnen på 95 grader.
4. Baka i ca 40-60 min i nedre delen av ugnen och kolla till då och då. De ska vara lite vobbliga i mitten men smeten ska ha stannat av. 
5. Låt svalna och ställ sedan i kyl eller frys fram till servering. I frysen kan de vara i flera veckor om de ligger i en lufttät låda eller inlindade i plast. 
6. Strö över ett tunt lager råsocker och bränn av med en gasbrännare. Servera direkt.
 
Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något, tovespatisserie heter jag där 😘