Tove Olsson

Salt kolasås
Det är inte mycket som slår en god kolasås med lite salt i. Jag ÄLSKAR kola i alla former och väljer ofta den smaken på i stort sätt allt som går.
Här kommer ett enkelt recept på hemgjord sås.
Lite flingsalt på blir pricken över i:t.
SALT KOLASÅS
Använd rumstempererade ingredienser och jag rekommenderar att använda våg
180 g socker (2 dl) 
100 g grädde (1 dl)
80 g smör
1/2 tsk salt
 
GÖR SÅHÄR:
1.Smält sockret i en ganska stor kastrull på medelvärme. Rör om då och då med en värmetålig slickepott. Sockret ska få en gyllene ton och vara helt smält. Var försiktig så att det inte bränns rör inte överdrivet för då kan sockret kristalliseras. 
2. Ta från plattan och ha i smöret under omrörning. Det kommer att bubbla loss men fortsätt tills allt smör är i och du har en jämn kola. 
3. Gör likadant med grädden och rör samtidigt. 
4. Ha i salt.
5. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka i några minuter på låg värme.
6. Ta från värmen och låt svalna en stund innan kolan hälls upp på värmetåliga burkar, gärna glas.
7. Ringla över glass, använd i bakverk eller ät som den är.


Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊