Tove Olsson

Chokladdoppad kladdkaka till alla hjärtans dag
Vem gillar inte kladdkaka? Det är ett av mina favoritbakverk just för att det går så snabbt att slänga ihop och blir bra varje gång. 
Om man vill lyxa till det lite inför tex alla hjärtans dag som strax är här tycker jag ni ska pröva att stansa ut hjärtan och sedan doppa kladdkakan i choklad och toppa med lite strössel. 
Superfina, goda och går snabbt att göra! Jag gillar att servera lite vispgrädde på sidan att doppa i men det är valfritt. 
Vem delar du dina med?
KLADDKAKA 
Ugn 175 grader över och undervärme (om man som jag har en gammal ugn) eller ca 160 grader varmluft.
 
200 g smör
180 g strösocker (2 dl)
75 g farinsocker (1 dl)
150 g ägg (ca 3 ägg)
ca 1 krm äkta vaniljpulver eller vaniljstång 
5 g vaniljsocker (1 tsk)
40 gram kakao (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
3 g salt (1/2 tsk)
 
DEKOR
200 g mjölkchoklad 
1 tsk rapsolja
Strössel, kokos eller hackade nötter
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Sätt ugnen på 175 grader över ohch under värme eller 160 grader varmluft. Smörj en form med smör och eventuellt bakplåtspapper. Om man har en nonstick form behövs oftast inget bakplåtspapper men kan va skönt att ha.
2. Smält smöret i en kastrull och blanda sedan i socker och vanilj.
3. Ha i äggen ettt i taget och rör om.
4. Sikta de torra ingredienserna och vänd i med slickepott.
5. Baka mitt i ugnen i ca 15-20 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten men med fasta kanter. 
6. Låt svalna i kylen i ett par timmar. 
7. Smält chokladen försiktigt i en skål i mikron, i 30 sekunders intervaller eller över ett vattenbad.
8. Blanda ner oljan. 
9. Stansa ut hjärtan eller andra former av din kalla kladdkaka och doppa direkt i chokladen, skaka av så mycket choklad som möjligt och lägg sedan bitarna på ett bakplåtspapper. Förbered ett annat papper dit du flyttar de doppade bitarna efter en stund för att undvika att få "fötter". Lite mer av chokladen rinner då av och man får ett finare resultat. Toppa med strössel innan chokladen stelnat.
10. Förvara i kyl fram tills servering och servera sedan med lättvispad grädde.
11. Med bitarna som blev över av kladdkakan och resten av chokladen rullade jag små bollar som jag doppade i choklad och toppade på samma sätt med strössel.
För att inte missa några inlägg, följ min instagram, tovespatisserie 😀 
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där :)