Tove Olsson

Chokladmousse i glas med vispgrädde
När jag gjorde chokladmoussetårta blev det lite mousse över som jag hällde upp direkt i fina glas och satte i kylen.
Sedan toppade jag moussen med löst vispad grädde och lite röda vinbär, och vips har man en fin, god och snabb dessert. 
Moussen går fort att göra så även om man inte har restmousse så har man en god dessert på ett kick. 
Man kan toppa glasen med lite krossade pepparkakor eller andra kakor för lite crunch.

CHOKLADMOUSSE:
85 g kokgrädde (0,85 dl)
150 g mörk choklad
60 g socker (3/4 dl)
23 g vatten (0,23 dl)
95 g äggula (4-5 st beroende på storlek)
190 g lösvispad grädde (1,9 dl)

GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp grädden och häll över chokladen, låt stå. 
2. Koka sedan upp vatten och socker till 121 grader.
3. Medan sockerlagen kokar, börja vispa upp äggulan med elvisp eller i en hushållsassistent. 
4. När sockerlagen nått 121 grader, strila den över äggulan under fortsatt vispning som när man gör en italiensk maräng. Låt vispa på hög hastighet till ett tjockt skum och låt gå ganska kall.
5. Vispa upp den andra grädden löst.
6. Vänd ihop lite av ganachen med äggulesmeten. När de gått ihop lite, vänd samman allt och rör nästan ut helt. Eftersom grädden ska vändas i så behöver den inte ha gått ihop helt för då finns de risk att moussen blir överarbetad.
7. Vänd till sist i grädden med stora drag tills du har en slät mousse. Fyll glasen direkt och sätt i kylen. 
8. Servera med lättvispad grädde och kanske lite smulade kakor på toppen för extra crunch. 

Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där 😘