Tove Olsson

Semmelgrottor
Möra kakor fyllda med krämig mandelmassfyllning med smak av kardemumma och rostad mandelmassa, toppad med lättvispad grädde och mer rostad mandelmassa.
Om du älskar smaken av semla men inte orkar vänta på en deg som ska jäsa är detta kakorna för dig.
De går snabbt att göra och ännu snabbare att äta upp. 
 
MÖRDEGSKAKOR
Ugn 175 grader över och undervärme 
200 g smör 
60 g socker (1 knapp dl) 
220 g mjöl (ca 3,5 dl)
3 g bakpulver (ca 1 tsk)
en nypa salt
36 g maizena
12 g vaniljsocker
Ca 2 dl Mandelfyllning
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Rör ihop alla ingredienser i en matberedare eller för hand till en smidig deg. Låt den bara gå ihop snabbt.
2. Dela degen i lika stora bollar och rulla till runda kulor. Lägg gärna i bakformar för att ge fin form.
3. Gör ett hål med baksidan av en tex träslev eller med fingret. 
4. Spritsa i mandelfyllningen. 
5. Baka i ca 10 min och låt svalna.
MANDELFYLLNING
ca 200 g mandelmassa
Kardemumma
Lite vatten
Rostad mandelmassa efter smak
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Mjuka upp mandelmassan med en sked eller med vinge i en hushållsmaskin.
2. Tillsätt lite vatten för att få den lösare i konsistens.
3. Smaka av med kardemumma och vänd ner rostad mandelmassa efter smak. 
 
ROSTAD MANDELMASSA
Ca 200 g mandelmassa 
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.
2. Sprid ut massan på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 5-10 min på 175 grader tills massan får en fin gyllene färg. 
3. Låt svalna och använd. Förvara i en tätslutande påse i rumstemperatur, den håller minst en vecka. 
 
MONTERING: 
Spritsa grädden löst och spritsa ut rosor på mandelgrottorna. Toppa med lite rostad mandelmassa. Ät direkt!
Glöm inte att följa mig på instagram: tovespatisserie heter jag där :)