Tove Olsson

Kolabitar
Kolabitar, en perfekt kaka att baka en söndag som denna.
Det går snabbt, räcker till många och är försvinnande gott. 
Krispig kaka, seg kola och mjölkchoklad på toppen, vad kan gå fel med de?
SOCKERDEG:
ugn 175 grader över och undervärme
65 g florsocker 
130 g mjöl
0,5 g salt
65 g smör
25 g ägg 
 
GÖR SÅHÄR:
1. Blanda ihop alla ingredienser utom ägg i en matberedare. Tillsätt ägg och blanda lite mer till en deg. 
2. Pappra en form och tryck ut degen, den jag använde var 20x30 cm.
4. Nagga botten lätt med en gaffel och baka 10-15 min tills den har en gyllene färg. Låt svalna.
 
KOLA
175 g smör
180 g socker (2 dl)
300 g grädde (3 dl)
70 g ljus sirap (1/2 dl)

200 g mjölkchoklad att toppa med
GÖR SÅHÄR:
1. Väg upp alla ingredienser i en kastrull. Koka på medelvärme under omrörning tills kolan når ca 120-122 grader. Det är lite av en smaksak hur hård kola man vill ha.
2. Häll över den avsvalnade botten och låt svalna, ställ sedan i kyl. 
3. Smält chokladen och häll över. Gör eventuellt något mönster. Kyl igen.
4. Tag ut ur kylen ca 20 min innan du ska skära för att kunna skära jämna fina bitar. 
5. Förvara i kyl, men går även jättebra att frysa.