Tove Olsson

Chokladdoppad vaniljkola med rice crispies
Kola på julen är ett måste för mig och jag älskar nästan all kola! Jag testade denna gång att ha i lite rice crispies i min vanliga vaniljkola med havssalt för att få lite crunch och det blev så gott. Sedan doppade jag dem även i mjölkchoklad. 
Dessa kolor blev så bra, de kommer garanterat bli en favorit på julbordet!
Kola är också en jättebra julklapp eller present tycker jag, inslagen fint i smörpapper. En hemgjord gåva är ofta mycket uppskattat. 
CHOKLADDOPPAD VANILJKOLA MED RICE CRISPIES
125 g grädde
125 g ljus sirap 
125 g socker 
25 g smör 
1 vaniljstång eller lite vaniljpulver 
1 nypa salt
60 g rice crispies (4 dl)
300 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull under omrörning på medelvärme till ca 123-125 grader, beroende på hur hård kola du vill ha. Tillsätt rice crispies när kolan kokat klart.
2. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form i passande storlek. För att veta vilken storlek på form som behövs kan du väga ingredienserna (i detta fall ca 350 g) och mäta upp med vatten i en form först.
Låt stelna i rumstemperatur i ett par timmar. 
3. Skär sedan i bitar med en vass kniv och lägg separerade på ett bakplåtspapper.  
4. Smält chokladen i mikron 30 sekunder i taget och blanda ned oljan, doppa sedan varje kola och låt överflödig choklad rinna av. Lägg dem på ett nytt bakplåtspapper och lägg in dem en stund i kylen så att chokladen stelnar. Toppa eventuellt med lite flingsalt.
5. Packa sedan in varje kola i smörpapper och lägg i en fin glasburk och ge bort som julklapp eller behåll själv. 
 
Glöm inte att följa mig på Instagram och Tiktok också, tovespatisserie heter jag där.