Tove Olsson

Passionsfruktspaj med italiensk maräng
Syrlig passionsfrukt och söt maräng gifter sig så fint i denna paj tillsammans med en knaprig digestivebotten. 
Denna paj är som en key lime paj men med passionsfrukt istället för lime och det passar så bra ihop.
Denna paj går att få klar relativt snabbt. Pajskalet kan du göra flera dagar i förväg och frysa eller ha i rumstemperatur och fyllningen går snabbt att blanda ihop. Sedan behövs det bara lite tid i kylen för pajen att sätta sig och sedan är det marängen som ska på och brännas av men det görs helst strax innan servering. 
En perfekt sommarpaj som lyser som solen!
PAJSKAL
Ugn 150 grader över och undervärme 
100 g smör, rumstempererat
200 g digestivekex
15 g socker (1 msk)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Mixa kexen fint i en matberedare.
2. Tillsätt smör och socker och mixa till ett fint smul.
3. Tryck ut i en pajform och upp på kanterna, fixera längs kanten med tex ett glas för att få fina kanter. Lägg lite tid på att göra detta moment bra.
4. Baka i ca 10 min, låt svalna. 
 
PASSIONSFYLLNING
Ugn 175 grader under och övervärme 
397 g sötad kondenserad mjölk (1 burk)
125 g passionsjuice (jag använder fryst i kuber och brukar ta ca 150 g och sila bort kärnorna, det brukar bli lagom. Tillsätt gärna en del av kärnorna i smeten, jag tycker det är fint och gott. 
5 g vaniljsocker (1 tsk)
30 g äggula (2 st)
ca 100 g ägg (2 st)
15 g citronsaft (1 msk)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Blanda ihop kondenserad mjölk, passionsjuice och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt äggulorna och rör till en jämn smet med slickepott.
2. Tillsätt sedan äggen och rör ihop till en jämn smet. 
3. Tillsätt citronsaft.
4. Häll upp smeten i pajskalet och baka i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Den ska vara något vobblig i mitten men ha stannat på kanterna utan att ta färg. 
5. Låt svalna och ställ sedan i kylen ett par timmar så att pajen sätter sig. 
 
ITALIENSK MARÄNG:
160 g socker (ca 2 dl)
50 g vatten (1/2 dl)
110 g äggvita (ca 3,5 äggvitor) 
 
GÖR SÅHÄR:
1. Koka socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen är ca 115 grader, börja vispa vitan på hög hastighet med elvisp eller i hushållsassistent.
2. När sockerlagen nått 121, strila över äggvitan på hög hastighet och vispa fluffig. Sänk sedan hastigheten och låt gå kall. 
3. Lägg marängen på pajen och bred ut med en slickepott lite slarvigt. 
4. Bränn av marängen med gasolbrännare.
5. Servera gärna med vispad grädde, det bryter av det söta perfekt. 
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där :)