Tove Olsson

Tiramisucheesecake
Jag älskar cheesecake och älskar även tiramisu, så jag tänkte att en kombination av dem båda inte kunde bli annat än bra. Istället för mascarpone så har jag då färskost i. 
Jag prövade att göra egna savoiardikex och det blev så bra och riktigt enkelt att baka så det rekommenderar jag att göra. 
På sidorna av min cheesecake använde jag färdiga kexfingrar men om man vill göra egna så bör man dubbla receptet.
Jag har saftat bottnarna med en blandning av grädde och kaffe och det smakade så gott. 
Jag gjorde en del av cheesecaken med kaffesmak men det går bra att göra hela med vaniljsmak om man tycker det blir för mycket kaffesmak, men jag tycker att det blev perfekt.
SAVOIARDIKEX
3 ägg, separerade i vitor och gulor
75 g socker (en knapp dl)
75 g vetemjöl (lite mer än 1 dl)
en nypa salt

5 g vaniljsocker (1 tsk)
 
GÖR SÅHÄR: 
Ugn 150 grader
1. Separera äggen och lägg äggulor i en skål och vitorna i en annan.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
3. Vispa upp äggulor och socker till ett fluffigt skum.
4. Sikta mjölet och saltet och vänd ner med en slickepott i äggulesmeten. 
5. Vänd ned äggvitan med stora drag i smeten. 
6. Spritsa ut två rundlar på ett bakplåtspapper som är ca 1 cm mindre än formen du tänkt använda till din cheesecake. Använd gärna en rundtyll. 
7. Pudra över lite vaniljsocker.
8. Baka i ca 15-20 min tills bottnarna är gyllenbruna. Låt svalna. 
 
CHEESECAKEFYLLNING:
60 äggvita (2 st)
40 g äggula (2 st)
90 g socker (1 dl)
300 g Philadelphiaost
1 nypa vaniljpulver
200 g grädde (2 dl)
7 g gelatin (4 blad)

3 g snabbkaffe 
1 tsk kokande vatten
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Börja med att separera äggen och fördela äggvitan och äggulan i olika skålar.
2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp.
3. Vispa ihop äggula, socker, philadelphiaost och vaniljpulver i en annan skål. 
4. Vispa upp grädden löst i en tredje skål.
5. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter och smält sedan i mikron en kort stund och blanda med en del av ägguleblandningen innan de hälls tillbaka i äggulan. Detta för att det inte ska bli klumpar som det blir om du häller ned varmt gelatin i en kall vätska. 
6. Vänd ner äggviteskummet i äggulesmeten med en slickepott och vänd ihop med långa drag.
7. Vänd ner grädden i samma skål med slickepott. 
8. Tag undan ca en tredjedel av smeten och blanda med kaffe + vatten. Detta blir kaffelagret. 
 
KAFFESUGNING
25 g vatten
10 g socker (2 tsk)
5 g frystorkat kaffe (ca 1 msk)
50 g grädde (1/2 dl)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp vatten, socker och kaffe. Rör i grädden och pensla varje botten med sugningen efter de lagts ner i tårtan. 

2-3 dl vispgrädde till dekoration 
ätbara blommor 
kakao
 
MONTERING: 
1. Lägg en botten i botten av silikonformen eller springformen. 
2. Pensla med hälften av kaffesugningen ordentligt.
3. Häll på kaffecheesecaken och bred ut den jämnt. 
4. Lägg på nästa botten och gör samma sak med resten av kaffesugningen.
5. Häll på cheesecakesmeten och bred ut till en jämn yta.
6. Ställ i frysen och låt frysa för att kunna få fina kanter när du plockar ut cheesecaken ur formen.
7. Vispa grädden ganska löst och spritsa på cheesecaken med en liten rundtyll.
8. Låt sedan tina i kyl och pudra över kakao strax före servering. Dekorera kanterna med delade savoiradikex och knyt eventuellt ett band runt. 
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där :)