Tove Olsson

Pannacottapaj med vanilj
Lite ur säsong jag vet men jag kunde inte motstå när det var rabatterat pris på alla bär i min matbutik. 
Ett krispigt pajskal fyllit med krämig vaniljpannacotta och toppat med massa bär. 
Ett supersnabbt och enkelt recept som garanterat imponerar på gästerna. 
Man kan fylla den paj med vad som helst och det är enkelt att anpassa efter säsong på pannacottan. Vanilj funkar ju till allt så därför blev det det denna gång.
Jag täckte hela pajen med färska bär men det går bra att lägga på vad som helst.
 
SOCKERDEG:
65 g florsocker (ca 1 dl)
130 g mjöl (ca 2 dl)
0,5 g salt
65 g smör
25 g ägg (1/2 ägg)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Blanda ihop alla ingredienser utom ägg i en matberedare. Tillsätt ägg och blanda lite mer till en deg. 
2. Kyl i ca 20 min. 
3. Kavla ut och klä en pajform, jag använde en som var 20 cm i diameter. 
4. Nagga botten med en gaffel och baka med bönor eller ärtor på ett bakplåtspapper i ca 10-15 min tills den har en gyllene färg. Ta bort ärtorna och baka så att hela pajen får färg. Ställ åt sidan.
VANILJPANNACOTTA:
2 gelatinblad
300 g grädde
20 g socker (4 tsk)
1 vaniljstång
 
GÖR SÅHÄR:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. 
2. Koka upp grädde, socker och vanilj.
3. Tillsätt gelatinet och låt smälta.
4. Häll upp pannacottan i pajskalet och låt svalna lite, kyl sedan i några timmar. 
5. Dekorera med färska bär.