Tove Olsson

Jordgubbscheesecake med jordgubbsgelé
Denna somriga cheesecake är verkligen så god. En fryst jordgubbscheesecake med färska jordgubbar i smeten och en frisk jordgubbsgelé.
Smakar nästan som glass. Tillsammans med en knaprig digestivebotten med lite kanel är det supergott i sommarvärmen. 
Denna cheesecake är perfekt att förbereda i förväg (går bra att göra flera dagar och förvara i frysen) och sedan bara ta fram ett par timmar innan servering. Jag dekorerade med lite grädde också på toppen. 
Detta recept gjorde jag i en silikonform som jag köpt hos Söders gourmet och som motsvarar 10 bitar ungefär. Men det går lika bra att göra i en vanlig springform, 20 eller 24 cm. 
DIGESTIVEBOTTEN
100 g smör
200 g digestivekex (ca 13 st)
30 g farinsocker (2 msk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
3 g kanel (1 tsk)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smöret. Mixa kexen till ett fint smul.
2. Blanda i resten av ingredienserna och rör väl. 
3. Tryck ut i en form (20-25 cm i diameter) och banka ut den slät.
4. Baka på 180 grader i 10 min. Låt svalna.
 
JORDGUBBSCHEESECAKE 
250 g färska jordgubbar 
5 g citron (1 tsk)
400 g grädde (4 dl)
200 g philadelphiaost
60 g florsocker (1 dl)
10 g vaniljsocker eller lite vaniljpulver 
2 gelatinblad 
 
GÖR SÅHÄR:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
2. Mixa jordgubbarna med citronsaft till puré.
3. Vispa grädde, philadelphia, florsocker och vaniljsocker till en krämig konsistens. 
4. Smält gelatinet i mikron eller på plattan tillsammans med lite av jordgubbspurén och låt smälta ihop till en homogen massa. Blanda sedan ner i resten av jordgubbspurén.
5. Vänd ner en del av färskostskrämen i jordgubbspurén, vänd sedan varsamt ihop jordgubbspurén med resten av fyllningen. 
6. Fyll din cheesecake och ställ tårtan i frysen i några timmar. 
 
JORDGUBBSGELÉ 
200 g jordgubbar
100 g vatten (1 dl)
1 msk socker
2 gelatinblad 
 
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp jordgubbar, socker och vatten under omrörning. 
2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min.
3. Mixa och sila.
4. Häll tillbaka i kastrullen och smält ner gelatinet.  
5. Häll upp i en plastad form, mindre än tårtan eller i en silikonform (i mitt fall spiralformad). Frys sedan.
MONTERING: 
Ta ut tårtan ur frysen. Lägg på din förberedda form med gelé eller häll gelén direkt över tårtan, det blir också fint. 
Spritsa grädden ganska löst och spritsa med en St Honoré tyll längst kanten av tårtan. Dekorera med jordgubbar och citronmeliss eller oxalis. 
 
 Glöm inte att följa mig på instagram också, tovespatisserie heter jag där :)