Tove Olsson

Citronmarängpaj
Citronmarängpaj!
Detta är ett av mina absoluta favoritbakverk. 
Krispig, smörig mördeg, syrlig och frisk lemoncurd och sedan mjuk lite bränd maräng. En helt perfekt kombination! 
Marängen kan spritsas eller bres ut på alla möjliga olika sätt och det är något av det roligaste tycker jag, att spritsa maräng. 
Denna paj passar så bra att äta i sommarvärmen och är en återkommande paj hemma hos mig, speciellt om sommaren. 
Det är några olika moment att göra men jag tycker överlag att den går ganska snabbt att sno ihop. Curden behöver dock ett par timmar i kylen för att sätta sig i pajskalet. 
Vad väntar du på? Baka denna idag! 
MÖRDEG:
125 g smör
180 g vetemjöl (3 dl)
30 g florsocker (1/2 dl)
20 g äggula (1 st)
GÖR SÅHÄR: 
1. Mixa smör, mjöl och florsocker till en fint smul.
2. Tillsätt äggulan och låt gå ihop till en deg.
3. Plasta och kyl minst 20 min. 
4. Kavla degen till ca 3 mm och fodra din pajform.
5. Sätt i kylen en liten stund och baka sedan på 175 grader i ca 10-15 min. 
6. Pensla pajskalet med ägg direkt när det kommer ut från ugnen för att hålla skalet frasigt. Låt svalna. 
 
LEMONCURD:
120 g citronsaft (1,2 dl)
7 g zest (Skal från 2 citroner)
160 g socker (2 dl)
160 g smör
200 g ägg (Använd gulorna från marängen och tillsätt ägg som saknas eller använd bara hela ägg) (4 st)
2,5 g gelatin (2 blad)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min.
2. Koka upp citronsaft, socker och zest. 
3. Häll en del över gulan och vispa ihop. Häll sedan tillbaka äggsmeten i kastrullen och sjud till ca 84 grader eller tills den tjocknar.
4. Ha i gelatinet och mixa sist i smöret. Sila om du vill.
5. Häll curden i det kalla pajskalet och kyl eller frys pajen.
6. Spritsa maräng över pajen. Bara fantasin sätter gränser för hur dekorationen ska se ut. Denna gång gjorde jag ett korgmönster. Bränn av marängen med en gasolbrännare.
7. Servera direkt. 
 
ITALIENSK MARÄNG:
240 g socker (2,5 dl)
75 g vatten (3/4 dl)
165 g äggvita (ca 5 äggvitor) 
 
Detta blir ganska mycket maräng, så beroende på hur du ska dekorera pajen behöver man olika mycket maräng. Ska du bara smeta på marängen räcker det med hälften av detta recept. 
 
GÖR SÅHÄR:
1. Koka socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen är ca 115 grader, börja vispa vitan på hög hastighet med elvisp eller i hushållsassistent.
2. När sockerlagen nått 121, strila över äggvitan på hög hastighet och vispa fluffig. Sänk sedan hastigheten och låt gå kall. Spritsa direkt när den är klar och stäng inte av maskinen emellan om du behöver ta maräng flera gånger, då dör marängen. 
3. Bränn av marängen med gasolbrännare och dekorera. 
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där 😀
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress