Fettisdagen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än hembakade semlor?

Detta är mitt bästa recept på fluffiga och mjuka bullar.

Detta recept räcker till ca 40 semlor, även fyllningen. Så om man vill ha mindre går det utmärkt att dela receptet.
Men annars kan man bara frysa in bullarna och ta fram när semmelsuget kommer.
Men dela isf receptet på fyllning och grädde 😊

VETEDEG:
500 g mjölk (5 dl)
1000 g vetemjöl (15-16 dl)
180 g socker (2 dl)
250 g smör
50 g jäst
10 g honung (2 tsk)
5 g salt (1 tsk)
55 g ägg (1 st)
15 g nymortlad kardemumma (3 msk)
GÖR SÅHÄR:
1. Blanda alla ingredienser i en bakmaskin i ca 20-25 minuter tills degen är elastisk och släpper från kanterna. Kolla bilden för glutenbildningen! Detta är vad vi vill ha.

2. Låt vila under bakduk i ca 30 min.
3. Dela degen i 60 g bitar och 30 g bitar om du vill göra minisemlor också.
4. Rundriv bullarna. Forma bollar och kupa handen över bullen samtidigt som du trycker till och roterar handen runt.
5. Låt jäsa på plåt i ca 2 timmar.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Baka i ca 8-10 min beroende på ugn och storlek, tills de fått fin färg.
8. Låt svalna på galler.
9. Blanda alla ingredienser till fyllningen med elvisp eller med vinge i en bakmaskin.
10. Klipp en trekant i bullen och tag bort locket.
11. Spritsa i fyllning.
12. Spritsa på grädde med en stor öppen stjärntyll.
13. Lägg på locket och pudra över florsocker.
14. ÄT!!
MANDELFYLLNING:
520 g mandelmassa (hemgjord eller köpt)
10 g malen kardemumma (ca 2 msk)
200 g ovispad grädde (2 dl)
\n20 g vaniljsocker (2 msk)
Ca 1-1,5 liter LÖST vispad grädde. Så svårt att säga en mängd men om man gör stora semlor vill iaf jag ha rätt mycket grädde på 😅 Snåla inte!
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där 😁
0