Min knäckiga bärpaj med jordgubbar och hallon som jag gjorde i somras blev så god att jag var tvungen att testa den med blåbär också. Och denna blev även den helt otroligt god.

Den knäckiga smeten är verkligen så god, karamllig och salt och tillsammans med "lite" hemgjord vaniljvisp är det svårt att ta mindre än en bit.

Snabbt går det också att baka.

Passa på att testa denna nu med höstens sista blåbär!
KNÄCKIG SMULDEG
Ugn 200 grader
120 g smör
40 g sirap (ca 4 msk)
120 g socker (ca 1,5 dl)
2,5 g salt (1/2 tsk)
10 g vaniljsocker (ca 1 msk)
80 g havregryn (2 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
1/2 tsk bakpulver
FYLLNING
400 g blåbär, frysta eller färska
20 g maizena (2 msk)
5 g vaniljsocker (1 tsk)
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smöret. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tillsätt sirap och socker och rör till en jämn smet.
3. Blanda ner resten av ingredienserna och rör till en deg. Det blir som en blandning mellan deg och smet.
4. Blanda bären med maizena och vaniljsocker.
4. Fyll upp pajformen med bär och lägg degen över och tryck till.
5. Baka i mitten av ugnen i ca 20-25 min tills pajen är gyllene och knäckig. Den stelnar något efter en stund så den kan först kännas lite mjuk, men var inte heller rädd för att grädda den ordentligt så att den verkligen blir knäckig.
6. Låt svalna något och servera sedan med hemgjord vaniljvisp eller varför inte vaniljglass, SÅ gott!
HEMGJORD VANILJVISP:
200 g vispgrädde (2 dl)
40 g äggula (ca 2 st)
2 msk strösocker
1 nypa vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR:
1. Vispa äggulorna, sockret och vaniljen till ett fluffigt skum.
2. Vispa grädden i en annan skål ganska fast.
3. Vänd i äggsmeten i grädden med slickepott, drag med stora drag till en jämn fin smet.
4. Servera direkt. Om man har krämen i kylen så behöver den vispas upp igen innan den ska ätas för de blir lös efter en stund i kylen.
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där :)
0