17 november 2020
Rulltårta!
Så snabbt och enkelt. Jag har aldrig varit mycket för just rulltårta men denna blev väldigt bra och det är en stor fördel att det går så fort att slänga ihop.

Pepparkakskryddan är hemgjord och också den superenkel och smidig att ha klar i en burk när man vill krydda något med pepparkakskryddor. Gör en batch inför jul så slipper du väga varje ingrediens för sig varje gång.

Cream cheesefrostingen och lingonen gifter sig så bra tillsammans med den mjuka pepparkakan och det är en frisk smak av jul.

De råröda lingonen kan man också välja att göra egna på 2 ingredienser eller använda sig av färdigköpt.

PEPPARKAKSRULLTÅRTA:
Ugn: 225 grader
160 g ägg (3-4 stora ägg)
40 g äggula (2 st)
120 g socker (ca 1,5 dl)
7 g vaniljsocker (ca 1 tsk)
80 g vetemjöl (lite mer än 1 dl)
2 g bakpulver (1/2 tsk)
15 g pepparkakskrydda (1 msk eller mer efter smak)
GÖR SÅHÄR:
1. Varmvispa ägg, äggula, socker och vaniljsocker tills sockret har smält och uppnått ca 50 grader (vispa till ca 50 grader i en kastrull, sila sedan).
2. Vispa upp i maskin i ca 15 minuter eller med elvisp tills du fått en tjock fluffig smet.
3. Sikta ner mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och vänd ner med slickepott.
4. Bred ut jämnt med en palett på en ungsplåt klädd med bakplåtspapper, det blir ca 1 cm högt med smet.
5. Baka gyllene i ca 5-7 minuter och sockra direkt med socker blandat med pepparkakskrydda.
6. Låt svalna på plåten och vänd sedan upp på ett nytt bakplåtspapper.
CREAM CHEESE FROSTING:
200 g smält smör
400 g färskost, tex Philadelphia
365 g florsocker (ca 6 dl)
18 g vaniljsocker (3 msk)
4 g citronzest (ca 1 citron
1-2 dl rårörda lingon
Citronmeliss
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smöret, låt de svalna en aning.
2. Vispa ihop färskost med florsocker, vaniljsocker och zest med elvisp. Bara så det precis går ihop. Det kommer bli väldigt löst men det gör ingenting, det fixas senare.
3. Här kommer magin. Ha i lite av de smälta smöret i taget under vispning och se hur frostingen blir tjock, krämig och helt fantastisk. Inga klumpar av färskost eller socker, bara en helt slät frosting.
4. Bred ut frostingen över rulltårtsbotten i ett jämnt lager med palett.
5. Bred på de rårörda lingonen och rulla sedan ihop rulltårtan uppifrån och ned längs långsidan.
6. Kyl gärna en stund innan servering och dekorera med resten av frostingen och lite lingon.
7. Servera i fina bitar med eventuellt lite extra lingon.

Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där :)
0