Tove Olsson

Chokladtartelette med smörkola och kaffepannacotta
Choklad, kaffe och kola kan det bli bättre än så? 
Chokladmördeg, salt smörkola och kaffepannacotta toppat med ett mördegskex i choklad. Så gott och perfekt till tex nyår eller en middagsbjudning. 
Denna chokladtartelette är en höstig och välsmakande liten dessert som går relativt enkelt att göra och som garanterat imponerar på gästerna. 
Det går också att förbereda allt i förväg vilket underlättar väldigt mycket. 
Det går utmärkt att dubbla receptet och göra en stor paj i en pajform. Mördegen som blir över går jättebra att frysa och baka mördegskakor på vid ett senare tillfälle.
Dessa tarteletter går att ändra i oändlighet med smaker och texturer och det är det som är så smidigt. 
 
CHOKLADMÖRDEG
125 g smör 
120 g florsocker (ca 2 dl) 
25 g kakao (1/2 dl) 
240 g vetemjöl (4 dl) 
en nypa salt 
50 g ägg (1st)
 
GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa smör, florsocker, kakao, vetemjöl och salt till fina smulor i en matberedare eller för hand. 
2. Tillsätt ägget och jobba snabbt ihop till en deg. Plasta och kyl i minst 30 min. 
3. Kavla ut till ca 3 mm och klä tarteletteformarna. Nagga och kyl igen ca 20 min. 
4. Baka i ca 10 min på 175 grader och låt svalna i formen. 
 
SMÖRKOLA
120 g vispgrädde (1,2 dl)  
30 g socker (2 msk)
30 g farinsocker (2 msk)
23 g glykos (ca 1,5 msk)
45 g ljus sirap (2 msk)
50 g smör 
1 nypa salt
 
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka grädde, socker, farin, glykos och ljus sirap på mellanvärme till 113 grader. Rör då och då.
2. Låt svalna en liten stund och mixa sedan i smöret och tillsätt salt. 
3. Tätplasta och förvara i rumstemperatur eller häll direkt i tarteletteskalen. Den är lättare att jobba med om den satt sig lite i rumstemperatur.
 
KAFFEPANNACOTTA:
350 g vispgrädde 
60 g socker (4 msk)
5 g snabbkaffe (ca 1 msk) eller efter smak
2 gelatinblad 
 
GÖR SÅ HÄR
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. 
2. Koka upp grädde, socker och kaffepulver.
3. Tillsätt gelatinet och låt smälta och rör om. 
4. Fyll upp silikonformar eller häll pannacotta direkt på kolan i pajen. 
5. Frys i ca 3 timmar. 
 
MONTERING: 
1. Fyll tarteletteskalen med smörkola och kyl sedan. 
2. Lägg på en pannacottapuck eller häll på pannacottan över kolan men låt den svalna lite innan. 
3. Dekorera med mördegskex och oxalis och servera som den är eller med lättvispad grädde eller vaniljglass. 
 
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där 😃
 
 
 


Alexandra

Hej!
Det står inte hur många tarteletter man får, dvs portioner? :)

Alexandra

Hej!
Det står inte hur många tarteletter man får, dvs portioner? :)

Svar: Hej! Det beror lite på hur tjock degen är men skulle säga ca 6 tarteletter :) Inklusive den lilla kakan på toppen. / Tove
Tove Olsson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress