Tove Olsson

Bakad vaniljcheesecake med mangocurd och italiensk maräng
Hej på er.
Lyser igen med min frånvaro men livet kommer emellan. 
Jag älskar cheesecake och speciellt en bakad variant. Jag gjorde denna cheesecake för ett par veckor sedan till en beställning.
Denna cheesecake är så krämig och god och precis lagom syrlig med curden uppepå. 
Detta är mitt bästa och lättatste recept på en perfekt bakad cheesecake.
Mangocurden är samma recept som min lemoncurd som finns i ett eget inlägg men med mangopuré istället för citronsaft. Man får dock se till att minska mängden socker då mango är sötare. Kan också va gott att ha lite citronsaft i för syra. 
Gör curden dagen innan och häll upp i valfri silikonform och frys. Jag gjorde en i formen tourbillon spiral som jag köpt från Söders gourmet och sedan små kupoler.
Det går jättebra att göra curden och hälla direkt över cheesecaken också som en spegel. Sätt då gärna cheesecaken i frysen en stund innan. 
 
BOTTEN:
100 g smör
200 g digestivekex (ca 13 st)
30 g farinsocker (2 msk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
3 g kanel (1 tsk)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smöret. 
2. Blanda i resten av ingredienserna och rör väl. 
3. Tryck ut i en form (20-25 cm i diameter) och banka ut den slät.
4. Baka på 180 grader i 10 min. Låt svalna.
 
CHEESECAKEFYLLNING:
600 g philadelphiaost
25 g créme fraiche - grekisk yoghurt funkar också
180 g strösocker (2 dl)
1 vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver
135 g ägg (ca 3 st)
25 g äggula (1 st)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Rör ihop philadelphia och créme fraiche slätt med en slickepott eller med vinge i en hushållsmaskin..
2. Tillsätt socker och vanilj och rör ihop försiktigt. Undvik att vispa den för då blir den för lös. 
3. Tillsätt ägg och äggula pö om pö och rör mellan varje. Se till att röra i botten på¨bunken för att undvika klumpar av philadelphia.
4. Häll smeten över botten och baka på 140 grader i ca 30 min. Kanterna ska ha stannat men den ska vara lite vobblig i mitten. Överbaka den inte för då spricker ytan. Låt svalna.
 
ITALIENSK MARÄNG:
80 g socker
25 g vatten
55 g äggvita
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Koka socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen är ca 115 grader, börja vispa vitan på hög hastighet.
2. När sockerlagen nått 121, strila över äggvitan på hög hastighet och vispa fluffig. Sänk sedan hastigheten och låt gå kall. 
 
MONTERING: 
Skär med en vass kniv längst formen för att få ut cheesecaken utan att den går sönder. Detta görs enklast om du fryser den först.
Lägg på curddekorationen och spritsa sedan italiensk maräng längst kanterna. 
Bränn av om du villl. 
Dekorera med färska hallon och citronmeliss. Servera och njut. 
Glöm inte att följa mig på instagram: tovespatisserie heter jag där :)
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress