Tove Olsson

Mandelbudapest med gräddkräm och jordgubbar
Älskade Budapest! Söt nötig maräng, krämig grädde och goda bär innuti. Denna sommarvariant är en riktigt höjdare och kan såklart göras på vilka bär som helst. 
Denna har jag bakat ett par gånger i sommar och älskar den.
Jag är inte jätteförtjust i hasselnötsmarängen på en klassisk budapest men denna med mandel är ljuvlig. Testa du med!
MANDELBUDAPEST
185 g äggvita (ca 6 st)
335 g socker (ca 3,5-4 dl)
150 g mandelmjöl (3 dl)
60 g marsánpulver (ca 1 dl) 
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Vispa äggvita och lite av sockret fluffigt, gärna i en bakmaskin. Tillsätt socker pö om pö och vispa till en hård maräng. 
2. Vänd ner mandelmjöl och marsánpulver med en slickepott. 
3. Spritsa ut smeten längst långsidan av plåten med en rund tyll i spritspåsen. Längderna ska vara lika långa som plåten och täcka hela plåten. Eller stryk ut smeten över hela plåten. 
4. Toppa med mandelspån. 
5. Baka på 200 grader i ca 12-15 min. Låt svalna. Vänd upp på ett bakplåtspapper innan montering.
 
VANILJKRÄM: 
300 g mjölk (3 dl)
90 g socker (1 dl)
1 vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver eller mer efter smak
80 g äggula (4 st)
25 g maizena (1/2 dl)
35 g smör 
 
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp mjölk med vanilj och socker. 
2. Vispa ihop äggula med maizenan. Häll lite av mjölken över äggulan och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. 
3. Sjud på mellanvärme under ständig omrörning till 84 grader eller tills krämen känns tjock, smaka så att det inte finns en hinna av maizena, då har den kokat för lite. 
4. Tag av från värmen när krämen är klar och mixa i smöret. 
5. Tätplasta och kyl. 
 
MONTERING: 
Vispa grädden ganska hårt. Vispa ner vaniljkrämen och vispa ihop till en fluffig kräm. 
Stryk ut gräddkrämen med en palett över botten. Hacka färska jordgubbar i fjärdedelar och fördela längst mitten av botten över hela långsidan.
Börja rulla från toppen och rulla tight och håll emot. När su rullat ihop rullen, lägg den med öppningen nedåt och tighta till den genom att använda bakplåtspappret och trycka ihop den. Man kan använda en linjal eller liknande och trycka emot längst pappret. 
Dekorera med lite ringlad smält choklad, vidpad grädde och färska bär och ät direkt eller skär upp i fina bitar.  
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress