Finns det någon som inte gillar morotskaka?

Denna saftiga, smakrika och mustiga kaka är så god att äta nu när hösten kryper sig på.

Frostingen är syrlig och smakar mycket av citron, riktigt fräsch. Och jag använder en galen metod till min frosting. Smält smör?!

Jag vågar också påstå att detta recept kommer att vara ett av de saftigaste ni smakat, jag lovar!

Nog om det, här kommer nu receptet.
MOROTSKAKA
Ugn 175 grader över och undervärme
165 g rapsolja (ca 1,5 dl)
165 g smör, rumsvarmt
375 g socker (ca 4 dl, något mer)
300 g riven morot
210 g ägg (ca 4 st)
330 mjöl (ca 5,5 dl)
4 g bakpulver (ca 1 tsk)
4 g bikarbonat (ca 1 tsk)
3 g salt (1/2 tsk)
1,5 g muskot (ca 1 tsk)
3 g kanel (1,5 tsk)
GÖR SÅHÄR:
1. Vispa ihop olja, smör och socker med vingen på en hushållsassistent till en jämn smet. Låt verkligen smöret och oljan gå ihop, det tar ett par minuter.
2. Ha i morötterna och låt gå ihop till en jämn smet.
3. Ha i äggen lite i taget under fortsatt omrörning.
4. Väg upp alla torra ingredienser och sikta i, lite i taget på lägsta hastighet. Gå i med mjöl i 4-5 omgångar och låt sedan smeten bli jämn och fin utan att överarbetas.
5. Häll upp smeten i en rektangulär form som är preppad med bakplåtspapper, min hade måtten 26x12 ungefär. Smeten räckte även till en form som var ca 10x10 cm som blev smakprov hehe. Fyll upp smet och lämna ungefär 1 cm till kanten.
6. Baka i mitten av ugnen i ca 45 min. Börja med 30 och kolla till då och då. Känn med en provsticka, den ska vara helt torr när den kommer ut.
7. Vänd kakan direkt när den kommit ut ur ugnen med hjälp av ett bakplåtspapper som du har lagt mot tex en tallrik eller skärbräda eller liknande. Låt svalna upp och ner med formen kvar.

FÄRSKOSTFROSTING
150 g smält smör
300 g färskost, tex Philadelphia
270 g florsocker (4,5 dl)
13 g vaniljsocker (2 msk)
3 g citronzest (ca 1 citron)
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smöret, låt de svalna en aning.
2. Vispa ihop färskost med florsocker, vaniljsocker och zest med elvisp. Bara så det precis går ihop. Det kommer bli väldigt löst men det gör ingenting, det fixas senare.
3. Här kommer magin. Ha i lite av de smälta smöret i taget under vispning och se hur frostingen blir tjock, krämig och helt fantastisk. Inga klumpar av färskost eller socker, bara en helt slät frosting.
4. Om du ska göra bakelser av morotskakan så skär bort kantbitarna och jämna till kakan och skär den sedan i önskade bitar. Om du som jag använder min favorittyll St Honoré så är det lättast att ha klara bitar innan man spritsar. Men det går även bra att bara dela dem på en ledd och spritsa och sedan skära till bitar.
5. Spritsa ut frostingen på morotskakan och dekorera med tex oxalis eller färska bär. Riv över lite mer citronzest.
6. Servera och njut.

Morotskakan går utmärkt att frysa med topping eller förvara i kylen ca 3 dagar.
Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något, tovespatisserie heter jag där 😘
Karin Hofsten
Hej! Undrar om du har tid o lust att göra en tårta till mig som fyller 60 år sista april?Såg att du gör så fina bakverk.
Jag jobbar i äldrevården på en avd med enbart covid smittade och det är tufft att jobba i total skyddsdräkt hela dagarna.Min dotter som är sjuksköterska jobbar nu på intensivavd med enbart Corona smittade också.
Min son jobbar med undervisning hemma.
Nu har jag ingen ork att baka men vill gärna fira lite i trädgården på eftermiddagen vid huset och bjuda några grannar i all enkelhet på torsdag och mina två fina barn
Jag tål allting och det kan vara precis vilken slags tårtasom helst. Ungefär 10 bitars.Jag bor i Älvsjö i ett kollektivhus.Hör av dig! 070 6538760
1