4 september 2019
Men snälla, lyssna på namnet!?
Detta recept blev SÅ gott. Jag tycker inte ens om varma äpplen eller tillagade äpplen eller frukt men kunde inte sluta äta denna cheesecake :)

Smaker som en äppelpaj, crunchet som en äppelpaj med både botten och smuldeg och sedan friskheten från cheesecakefyllning som bröt av de söta karamelliga äpplena helt fenomenalt.
Till min botten använde jag en batch med blåbärsgrottor som jag hade hemma men rekommenderar att använda Digestive blandat med smör, som en klassisk cheesecake.

TESTA DETTA!
BOTTEN:
150 Digestivekex
50 g smält smör
GÖR SÅHÄR:
1. Mixa kexen fint.
2. Smält smöret. Rör ihop. Baka eventuellt i 10 min men det behövs inte.
CHEESECAKE:
300 g färskost
300 g vispgrädde (3 dl)
45 g florsocker (0,75 dl)
1/2 tsk vaniljpasta/pulver/stång
1/2 tsk kanel
GÖR SÅHÄR:
1. Vispa grädden löst.
2. Vispa upp färskosten lätt. Tillsätt florsocker, vanilj och kanel.
4. Vänd i grädden. Spritsa ut i pajformen och ställ sedan cheesecaken i kylen.
KARAMELLISERADE ÄPPLEN:
50 g smör
90 g socker (1 dl)
75 g grädde (0,75 dl)
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk vaniljpasta/pulver/stång
3 äpplen av valfri sort
GÖR SÅHÄR:
1. Smält sockret i en stekpanna. Rör inte om så mycket utan låt de smälta och bli lätt brunt.
2. Ha i smöret och rör ständigt tills smöret är smält.
3. Tillsätt grädden och gör likadant.
4. Ha i alla kryddor och låt koka på medelvärme en liten stund.
5. Skala, kärna ur och dela äpplena i små kvadrater. Tillsätt dem till kolasåsen och låt småkoka i ca 5 min tills de blivit lite mjuka.
6. Tag från värmen och låt svalna helt innan äpplena läggs på cheesecaken. Spara såsen för att dekorera med sen.
SMULDEG:
Ugn 175 grader
30 g smör
40 g socker (ca 1/2 dl)
15 g marsanpulver (ca 1 msk)
20 g mjöl (1/3 dl)
1 tsk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR:
1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smulig deg och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.
2. Baka ca 10 min eller till gyllene och låt svalna.

MONTERING:
Lägg på äpplena på den kylda cheesecaken och ringla över lite av såsen som blivit av äpplena. Toppa med smulorna, ringla lite extra kolasås över och pudra med florsocker. Dekorera med tex citronmeliss, oxalis och röda vinbär.
Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊
0