Tove Olsson

Pepparkakspajer med lingonpannacotta och lingongelé
Julen är snart här och att baka godsaker till julfikat tycker jag är riktigt roligt och gott.
Dessa små pajer är fodrade med pepparkakor, fylld med en krämig lingonpannacotta och toppad med lingongelé. Gott!
Syrligt och sött i ett och härligt julrött.
Detta recept gick sjukt fort att göra, de enda som krävdes var lite tid i kylen för att få pannacottan att sätta sig.
Om du inte vet vad du ska bjuda på till första advent, eller vad du ska göra med alla överblivna pepparkakor i slutet på december, pröva detta.
Receptet är för fyra mindre pajer eller en stor, ca 20 cm i diameter. Men om du gör en stor paj, dubblera receptet på gelén.
PEPPARKAKSBOTTEN:
100 g pepparkakor (köpta eller hemgjorda)
30 g smör
GÖR SÅHÄR:
1. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare.
2. Smält smöret och blanda i.
3. Tryck ut i pajformar och grädda i 10 min på 175 grader. Detta är bara för att få dem lite stabilare. Låt svalna.
 
LINGONPANNACOTTA:
120 g färska eller frysta lingon (2 dl)
90 g strösocker (1 dl)
300 g grädde (3 dl)
1/2 vaniljstång (1 tsk pasta eller pulver)
2 gelatinblad
 
GÖR SÅHÄR:
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min.
2. Koka upp grädde, lingon, socker och vanilj under lätt omrörning så att inte sockret bränner fast.
3. Smält ner gelatinet. Häll upp pannacottan i pajskalet och ställ i kylen i ca 2 timmar. 
 
LINGONGELÉ
60 g färska eller frysta lingon (1 dl)
2 msk socker eller mer beroende på smak 
1 msk vatten
1 gelatinblad
 
GÖR SÅHÄR:
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min.
2. Koka upp lingonen med vattnet så de kokas sönder och blir mjuka. Sila av och häll tillbaka purén i kastrullen tillsammans med sockret.
3. Värm på så att sockret smälter och tillsätt sedan de blötlagda gelatinet. 
4. Häll över den kalla pannacottan och låt stelna en liten stund.
5. Dekorera med tex lingon, röda vinbär och citronmeliss.
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress