Jag tillhör kategorin som inte tycker om varm banan eller banan i nånting egentligen om den är tillagad. Men min sambo bakade goda bananmuffins för ett tag sedan och jag bestämde mig för att ge de ett försök.

Choklad räddar ju de mesta så med massa mjölkchoklad i både smeten och ganachen så blev den här kakan riktigt god.

Supersaftig med stora bitar av mjölkchoklad och en len mjölkchokladganache på toppen, det kan ju inte bli fel.

Jag har ändrat åsikt om banan i bakverk!
BANANKAKA:
150 g smör
40 g farinsocker (1/2 dl)
110 g strösocker (1,5 dl)
1 tsk vaniljpasta/pulver/stång
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
200 g ägg (4 st)
2 st bananer
1 msk citronsaft
240 g vetemjöl (4 dl)
150 g hackad mjölkchoklad
GÖR SÅHÄR:
1. Börja med att vispa socker och smör lätt och luftigt.
2. Vispa sedan ner bakpulver, vaniljpasta och kanel, blanda med elvisp.
3. Ha i äggen ett i taget och vispa emellan.
4. Mosa bananerna och blanda med citronsaften, vänd ner i smeten.
5. Sikta mjölet. Vänd till sist i de siktade mjölet och rör till en jämn smet.
6. Häll upp smeten i en sockerkaksform och grädda på 200 grader i ca 30 min, känn efter med en provsticka, den ska vara torr när den är klar.

MJÖLKCHOKLADGANACHE:
200 g vispgrädde (2 dl)
300 g mjölkchoklad
70 g smör
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp grädden.
2. Häll grädden över chokladen som hackats i små bitar och rör om.
3. Ha i smöret och mixa gärna, till en slät kräm.
4. Låt svalna i rumstemperatur till spritsbar konsistens.
5. Ta bort en del av ganachen och ringla på kakan. Ställ resten i kylen en liten stund och spritsa sedan med en öppen stjärntyll ett fint mönster runt kakan.
6. Spritsa lite vispad grädde och dekorera med banan, guldpärlor och oxalis eller citronmeliss.

Glöm inte att följa mig på instagram: tovespatisserie, för fler bilder och inspiration :)
0