Tove Olsson

Vit kladdkaka med hallon och färskostkräm
Ni hör ju på namnet. Söt kladdkaka med vit choklad, syrliga hallon och frisk färskostkäm. En hit!
Den här kakan kan man servera med vanlig vispgrädde eller vaniljglass men genom att blanda i lite färskost så blir det en lagom balans mellan syrligt och sött.
En enkel kaka men som med en spritsad topp upplevs som en avancerad tårta. Jag har använt en tyll som heter St. Honoré och är en av mina favorittyllar. Man kan skapa mycket vackert med den.
Om intresse finns så kan jag visa hur jag spritsat. 
VIT KLADDKAKA
Formen jag använt är 20 cm i diameter och räcker till 8-10 bitar 
ugn 175 grader över och undervärme (ca 160 varmluft)
100 g smör
80 g farinsocker (1 dl)
90 g strösocker (1 dl)
1 krm äkta vaniljpulver
zest från 1 citron
1 msk citronsaft
100 g ägg (2 st) 
120 g vetemjöl (2 dl)
100 vit choklad
150 g hallon, tinade eller färska
ev lite extra vit choklad att lägga på toppen innan bakning
 
GÖR SÅHÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader (ca 160 varmluft)
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Blanda i socker och vaniljpulver och rör runt. Ha i äggen och citronzest plus saft.
4. Sikta mjölet och vänd i med slickepott.
5. Smält chokladen och vänd ner. Ha till sist i hallonen och rör till en jämn smet. 
6. Hacka eventuellt lite vit choklad och strö över innan bakning.
7. Baka i ca 15-20 min. Kakan ska vara kladdig i mitten men ha fasta kanter.
 
FÄRSKOSTKRÄM: 
300 g vispgrädde 
300 g färskost tex Philadelphia 
1 nypa vaniljpulver
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Vispa grädden fluffig men fortfarande ganska lättvispad. Eftersom den ska röras i och till sist fyllas i en spritspåse så kommer den tjockna till så då vill man inte ha den hård från början.
2. Mjuka upp Philadelphia och vanilj i en skål med en slickepott och vänd ner lite grädde och blanda ut till en slät kräm. Ha sedan i färskostkrämen i resten av grädden och rör om med en slickepott. Överarbeta inte. 
3. Sätt i tyllen i en spritspåse och fyll upp med kräm, låt stå kallt. 
 
MONTERING: 
Kladdkaka, kall
Färskostkräm
Citronmeliss
Hallon
 
Lossa kakan från formen och spritsa krämen på kakan. Man har tyllen liggandes och börjar från mitten av kakan och spritsar i en svepande rörelse.
Dekorera med hallon och citronmeliss och servera som den är.  
 
 
 Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress