Tove Olsson

Sockerkaka med kaffeglasyr
Supersnabba söndagsrecept! En kategori jag kommer lägga upp varje söndag, med ett bakverk som går snabbt att svänga ihop om man är sugen på något gott till söndagsfikat.
Jag hittade jättesöta små sockerkaksformar på loppis som jag var tvungen att provbaka i och då blev det en enkel och klassisk sockerkaka. 
Det finns ju olika tillvägagångsätt när man bakar sockerkaka och min favorit är när man vispar socker och ägg vitt och riktigt fluffigt istället för att vispa smör och socker. Det är en smaksak.
Sockerkaka tar mig tillbaka till min barndom till när mamma hade bakat sockerkaka och så fick man ett glas iskallt mjölk till, det är nog bland det godaste som finns och väldigt underskattat. 
För att piffa till dem lite gjorde jag en snabb glasyr på kaffe och florsocker som jag ringlade över. 
 
SOCKERKAKA
Ugn 175 grader över och undervärme
75 g smör
100 g mjölk (1 dl)
150 g ägg (ca 3 st)
270 g strösocker (3 dl)
6 g vaniljsocker (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
180 g vetemjöl (3 dl)
 
KAFFEGLASYR:
3 msk florsocker
ca 1 msk starkt kallt kaffe eller efter smak och konsistens
 
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smör och blanda med mjölken och låt svalna lite.
2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
3. Ha i smörblandningen och rör om.
4. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver och mjöl och sikta ner i smeten. Vänd i med en slickepott.
5. Smöra och (bröa om man vill) formar eller en stor form och fyll med smet. 
6. Baka i mitten av ugnen i ca 40 min tills kakan fått en gyllene färg och en provsticka är helt torr.
7. Vänd sockerkakan direkt efter den kommit ut ur ugnen men låt kakan svalna i formen.
8.  Rör ihop kaffe och florsocker och ringla över glasyren och servera med iskall mjölk eller en kopp kaffe. 
 
 
Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊
  
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress