Tove Olsson

Rabarberpaj 2.0
Krispigt kardemummadoftande pajskal, vaniljinkokt rabarber och rårörd vaniljsås.
En annorlunda paj som ändå är ganska enkel att baka.
Jag har gjort ett pajskal på mördeg som jag har fyllt med mazarinmassa kryddad med kardemumma och sedan toppat med rabarber inkokt i vanilj. Låter kanske svårt men är raka motsatsen. 
De syrliga rabarberna bryter fint av den lagom söta pajen och marängerna blir pricken över i:t!
Jag har använt en rektangulär form med måtten 35x10 cm ungefär men det går lika bra att baka i en vanlig springform med ca 20-22 cm i diameter. 
 
MÖRDEG: 
90 g smör
90 g florsocker (1,5 dl)
2 g bakpulver (2 krm)
55 g ägg (1 st)
205 g mjöl (3,5 dl)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Blanda ihop allt i en matberedare eller för hand till en deg, ha i ägget sist. Låt precis gå ihop.
2. Platta ut till en rektangel och plasta in i plastfolie. Kyl i ca 30 min. 
3. Kavla ut mördegen ca 3 mm tjock och klä pajskalet/formen.
4. Låt stå kallt tills fyllningen är klar. 
 
MAZARINMASSA: 
Ugn 175 grader över och under värme
300 g mandelmassa 
100 g rumstempererat smör
50 g ägg (1 st)
60 g äggula (ca 3 st) spara vitan och gör maränger!
3 g kardemumma (ca 1 tsk)
50 g mandelsplit (ca 1 dl)
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Sätt ugnen på 175 grader över och under värme (ca 160 varmluft)
2. Mjuka upp mandelmassan i en hushållsassistent och ha i lite smör i taget till en klumpfri massa.
3. Ha i lite ägg i taget under omrörning. Låt gå ihop till en slät massa men inte längre än så.
4. Vänd till sist i kardemumman och mandeln. 
5. Spritsa eller bred ut massan i de obakade pajskalet och baka mitt i ugnen i ca 15-20 min, de ska ha en gyllene ton. Låt svalna.  
 
INKOKT RABARBER:
200 g vatten (2 dl)
180 g socker (gott med råsocker) (2 dl)
1 vaniljstång
Drygt 500 g rabarber
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Koka upp socker och vatten med vaniljstången.
2. Dela rabarbern i lagom stora bitar för att passa pajen och lägg ner i sockerlagen och låt mjukna lite på svag värme (det kan gå fort). De ska inte bli sönderkokta utan bara lite mjuka. 
3. Lägg upp på en tallrik.
MONTERING: 
Paj
Inkokt rabarber
Maränger (länk)
Citronmeliss
Rårörd vaniljkräm (länk)
 
Lägg rabarberbitarna på pajen på ett fint sätt. Dekorera med maränger och citronmeliss. Servera med rårörd vaniljkräm. 
 

Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress