Den här bakelsen består av krossade oreos som botten, ett lager med salt karamellsås, krämig mjölkchokladcheesecake och till sist lättvispad grädde. På toppen har jag gjort en ganache på mörk choklad.

De här receptet hittade jag inne hos https://brinkenbakar.ellematovin.se/ och ville pröva direkt.
Men gjorde om de lite och gjorde de mer som en bakelse genom att toppa med lättvispad grädde.
En ganska mäktig bakelse så att dekorera med och servera färska hallon till är ett tips. 

Jag har gjort mina bakelser i silikonformar och sedan satt tårtplast runt.
Receptet räcker till en cheesecake i en form som är ca 20 cm i diameter eller 8-10 bakelser.
BOTTEN:
155 g Oreos (1pk)
50 g smör
GÖR SÅHÄR:
1. Krossa kexen i en matberedare.
2. Smält smöret och blanda med kexen.
3.Tryck ut i en form med löstagbar botten eller i silikonformar för bakelser. Tryck upp på kanterna en bit så att kolasåsen inte rinner ut. Spara lite för att dekorera med. Låt stå kallt.
SALT KOLASÅS
Använd rumstempererade ingredienser och jag rekommenderar att använda våg
180 g socker (2 dl)
100 g grädde (1 dl)
80 g smör
1/2 tsk salt
GÖR SÅHÄR:
1.Smält sockret i en ganska stor kastrull på medelvärme. Rör om då och då med en värmetålig slickepott. Sockret ska få en gyllene ton och vara helt smält. Var försiktig så att det inte bränns och rör inte överdrivet för då kan sockret kristalliseras.
2. Ta från plattan och ha i smöret under omrörning. Det kommer att bubbla loss men fortsätt tills allt smör är i. Rör ordentligt tills kolan gått ihop.
3. Gör likadant med grädden och rör samtidigt.
4. Ha i salt.
5. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka i några minuter.
6. Ta från värmen och låt svalna en stund innan kolan hälls över oreobotten som sedan ställs in i frysen. Bakelserna ska ha ca 1 msk kola och om du gör en hel tårta så häll ett lager på ca 3 mm med kola.
7. Fyll upp resten i värmetåliga burkar.
MJÖLKCHOKLADCHEESECAKE:
1,5 gelatinblad
150 g färskost tex Philadelphia
100 g socker (lite mer än 1 dl)
100 g grädde (1 dl)
150 g mjölkchoklad
150 g vispgrädde (1,5 dl)
GÖR SÅHÄR:
2. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.
3. Värm 100 g grädde i en kastrull och låt gelatinet smälta.
4. Vispa färskost och socker tills sockerkristallerna är borta.
5. Vänd ner chokladen i färskosten och vänd sedan ner gelatin/gräddblandningen.
6. Vispa 150 g grädde och vänd ner i smeten.
7. Fyll upp dina formar med smet till ungefär hälften, använd gärna en spritspåse.
8. Ställ cheesecaken i frysen tills de fryst till.
Antingen så kan man servera lösvispad grädde som ett tillbehör men jag gjorde de till de sista lagret på mina bakelser genom att ta ut bakelserna ur silikonformarna och satte ett plastband runt om. Sedan spritsade jag i grädden som var väldigt lös ända upp till toppen och frös sedan en liten stund till.
GANACHE
100 g grädde (1 dl)
150 g mörk choklad
35 g smör
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp grädden.
2. Häll grädden över chokladen som hackats.
3. Mixa i smör. Låt svalna till spritsbar konsistens.
MONTERING
Cheesecake
Ganache
Salt kolasås
Oreobotten
Hallon
Spritsa ut ganachen, ringla över lite kolasås och strö över oreos. Toppa med färska hallon.
Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊
0