Tove Olsson

Kladdkaka med mjölkchokladganache
När passar det egentligen inte med choklad?
Jag älskar choklad och älskar att baka med choklad i alla dess former, så de första receptet ut på denna blogg blir denna goda kladdkaka toppad med mjölkchokladganache och färska jordgubbar. 
För att göra kakan lite vackrare estetiskt så spritsade jag ganachen i ett korgmönster över kakan. Spritsning livar upp vilket bakverk som helst och med lite övning är oftast enklare än vad det ser ut. 
Ifall intresse finns kan jag visa hur man spritsar.
Kladdkakan är bland annat bakad på farin och råsocker men det går precis lika bra att ta hela mängden strösocker.
Jag dubblade receptet för att baka i den avlånga pajformen och de blev även två små formar med smet. Då får man en något högre kaka som garanterat är kladdig rakt igenom.
Annars kan man baka ett enkelt recept i en mindre form, ca 20 cm i diameter. 
En våg är alltid bra att ha för att väga ingredienserna istället för att mäta dem om man vill ha ett jämnare resultat. 
KLADDKAKA 
Jag har använt mig av en rektangulär pajform som är ca 35x10 cm och kakan räcker till ca 12 generösa bitar
Ugn 175 grader över och undervärme (om man som jag har en gammal ugn) eller ca 160 grader varmluft.
200 g smör
90 g strösocker (1 dl)
90 g råsocker strö (1 dl) 
75 g farinsocker (1 dl)
150 g ägg (ca 3 ägg)
ca 1 krm äkta vaniljpulver eller vaniljstång 
5 g vaniljsocker (1 tsk)
40 gram kakao (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
3 g salt (1/2 tsk)
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Sätt ugnen på 175 grader över ohch under värme eller 160 grader varmluft. Smörj en form med smör och eventuellt bakplåtspapper och ha i smeten. Om man har en nonstick form behövs oftast inget bakplåtspapper men kan va skönt att ha.
2. Smält smöret i en kastrull och blanda sedan i socker och vanilj.
3. Ha i äggen och rör om.
4.Sikta de torra ingredienserna och vänd i med slickepott.
5. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten men med fasta kanter. 
Låt svalna innan du spritsar på ganachen.
 
MJÖLKCHOKLADGANACHE
200 g vispgrädde (2 dl)
300 g mjölkchoklad
70 g smör 
 
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp grädden.
2. Häll grädden över chokladen som hackats i små bitar och rör om.
3. Ha i smöret och mixa gärna, till en slät kräm. 
4. Låt svalna i rumstemperatur till spritsbar konsistens. 
MONTERING
Kladdkaka 
Mjölkchokladganache
Jordgubbar
Mynta
Guldpärlor
Vispgrädde eller vaniljglass
 
Spritsa ut ganachen i ett korgmönster över kakan. Dekorera med färska jordgubbar, mynta och guldpärlor. Servera med vispgrädde eller glass.
 
 
 
Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress