Tove Olsson

Mjuk pepparkaka med brynt smör och cream cheesefrosting
Jag fullkomligt ÄLSKAR mjuk pepparkaka och skulle kunna äta det året runt, vilket jag faktiskt gjort då min farmor brukade baka det när helst hon var sugen på det. 
Detta är mitt bästa recept och den är helt magisk.
Otroligt saftig och smakrik och håller sig bra i flera dagar.
Ett bevis på kakans saftighet är att snöflingorna i socker har jag endast tryckt dit lite försiktigt. Den är så pass fuktig att de fastar utan problem. 
Toppingen är samma som jag gör till min morotskaka och passar perfekt till den här kakan med.
Jag har bakat kakan i en vanlig sockerkaksform.
 
MJUK PEPPARKAKA
Ugn 175 grader över och undervärme
200 g smör, brynt
360 g mjöl (6 dl)
270 g socker (3 dl)
15 g  pepparkakskrydda (1 msk)
10 g bikarbonat (2 tsk)
200 g grädde (2 dl)
200 g mjölk (jag körde soja men all mjölk funkar) (2 dl)
140 g brun sirap (1 dl)
65 g rårörda lingon (1/2 dl)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smöret och låt det koka på medelvärme. Efter ett tag kommer smöret att tystna och det börjar brynas i botten. Rör med en slev eller visp och se till så att smöret bryns men inte bränns. Rör ständigt i botten och ta av från värmen när smöret har en gyllene färg, ställ åt sidan.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. 
3. Ha sedan i grädde och mjölk och rör ihop lätt. Tillsätt smöret. Tillsätt till sist sirap och lingon och rör till en jämn smet.
4. Smörj en sockerkaksform med smör eller sprayfett och häll i smeten. 
5. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 min. Använd en provsticka, den ska vara helt torr. Vänd direkt efter ugnen och låt svalna i formen. 
6. Dekorera med spritsad cream cheesefrosting och valfri dekoration. 
 
CREAM CHEESE FROSTING
150 g smält smör
300 g färskost, tex Philadelphia
270 g florsocker (4,5 dl)
30 g vaniljsocker (2 msk)
3 g citronzest (ca 1 citron)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smöret, låt de svalna en aning.
2. Vispa ihop färskost med florsocker, vaniljsocker och zest med elvisp. Bara så det precis går ihop. Det kommer bli väldigt löst men det gör ingenting, det kommer att bli fluffigt sen.
3. Ha i lite av de smälta smöret i taget under vispning och se hur frostingen blir tjock, krämig och helt fantastisk. Inga klumpar av färskost eller socker, bara en helt slät frosting. 
4. Spritsa direkt på kakan och dekorera med valfria tillbehör. 
5. Serveras med fördel rumstempererad men håller flera dagar i kylen och går utmärkt att frysa. 
Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något, tovespatisserie heter jag där 😘
 
 


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress