Jag blev sugen på att baka eclairs häromdagen så de fick de bli.

Jag gjorde en vaniljkräm med kaffe i som fyllning och doppade dem sedan i en mörk chokladganache. Väldigt väldigt gott och precis lagom sött.

Jag hittade ett recept på Werners Gourmetservice från Daniel Lindeberg som jag testade och jag gillade det receptet.

CHOUXDEG:
Ugn 250, stäng av och SÄNK TILL 180
150 g mjölk (1,5 dl)
150 g vatten (1,5 dl)
6 g socker (2 tsk)
6 g salt (2 tsk)
120 g smör
180 g vetemjöl (3 dl)
300 g ägg (ca 6 st)
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp mjölk, vatten, socker, salt och smör.
2. Tillsätt mjölet och rör med en visp till en smidig deg.
3. Byt till en slickepott och rosta degen i ca 2 min genom att röra runt hela tiden så det inte bränner fast.
4. Ta degen från plattan och häll ner i en hushållsassistent. Använd vingen och ha i lite ägg i taget tills du har en blank fin deg.
5. Tätplasta och låt svalna i rumstemperatur i ca 15 min.
6. Använd en stor öppen stjärntyll och spritsa ca 10 cm långa Eclairer på en plåt klädd med bakplåtspapper.
7. Spraya lätt med sprayfett om du har det och sätt sedan in dem i ugnen på 250 grader, men stäng av ugnen direkt! När ugnen sjunkit i temperatur till ca 180 grader, så sätt på ugnen igen på 180 grader och baka klart. De ska bli gyllenbruna och det tar ca 10-15 min.
För att få ett så bra resultat som möjligt, öppna inte ugnsluckan.
8. Ta ut och låt svalna. Skär sedan av toppen om du ska spritsa en kräm eller gör hål på undersidan med en smal tyll om du ska fylla dem.
VANILJ OCH KAFFEKRÄM:
250 g mjölk (2,5 dl)
60 g socker (3/4 dl)
1/2 vaniljstång
6 g snabbkaffe (1 msk)
60 g äggula (ca 3 st)
20 g maizena (ca 1/2 dl)
25 g smör
300 g vispgrädde (3 dl)
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp mjölk, socker, vanilj och kaffepulver.
2. Blanda ihop maizena och äggula.
3. Häll en del av mjölken över gulan under vispning och häll sedan tillbaka i kastrullen. Ställ tillbaka på plattan och rör hela tiden tills krämen blivit 84 grader eller tjocknat ordentligt,
4. Ha i smöret och mixa. Tätplasta och låt svalna lite i rumstemperatur, kyl sedan.
5. Vispa grädden ganska hårt och vänd försiktigt ner kaffekrämen. Den kan behöva vispas upp innan. Använd direkt.
GANACHE:
40 g socker (ca 3/4 dl)
40 g glykos
200 g grädde (2 dl)
200 g mörk choklad
40 g smör
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp socker, glykos och grädde.
2. Häll över chokladen och rör runt.
3. Mixa i smör och låt svalna. Använd vid ca 29 grader.

MONTERING:
Skär av toppen på eclairerna med en vass tandad kniv och doppa sedan toppbitarna i ganache. Doppa och skaka av överflödig ganache. Lägg sedan på bakplåtspapper och låt stelna lite.
Använd gärna samma tyll som du spritsade eclairerna med, en öppen stjärntyll och spritsa på den kalla kaffekrämen.
Toppa med några choklad eller kolakulor för lite crunch och lägg sedan på locket.
Et voilà!

Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊
0