Jag älskar blåbär och blåbärspaj är ju gott men ville ha något lyxigare och roligare och det blev verkligen den här tårtan.

Krispig havrebotten, frisk blåbärsmousse, krämig vaniljpannacotta och lite syrlig blåbärsgelé.
Jag har använt en silikonmatta från Silikomart till blåbärsgelén för att få de fina spiralmönstret.

Som med alla moussetårtor så behöver alla delar göras i förväg för att frysa till så att allt är klart när moussen kommer.
Bottnarna behöver inte frysas men de får inte vara varma.
Börja med att göra pannacotta och gelé och gör sedan bottnarna. Purén till moussen ska också vara kall så gör den sen.
Den här tårtan är uppbyggd med en havrebotten längst ner som är lite mindre än tårtformen, sedan lite mousse, sedan kommer pannacottan, sen lite mousse och sedan lite av smulet från botten och sist mousse ända upp till kanten och därefter stryks den rakt med palett.

Då jag har en släkting som inte äter gelatin så är tårtan bakad utan, istället har jag använt agar agar som bindning men det går lika bra med gelatin.
VANILJPANNACOTTA:
250 g grädde (2,5 dl)
45 g socker (1/2 dl)
1 krm vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång eller 1 krm vaniljpasta
1/2 tsk agar agar (1 gelatinblad)
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp alla ingredienser under omrörning.
2. Sänk värmen lite och koka vidare under konstant omrörning och låt koka i några minuter tills de tjocknat lite.
3. Häll upp pannacottan i en form som är mindre än den du ska ha till tårtan, samma storlek som botten. Gärna i plastfolie eller om du har en silikonform, för att enkelt kunna lossa den. Frys sedan.
BLÅBÄRSGELÉ:
200 g blåbär
100 g vatten (1 dl)
1 msk socker
1 tsk agar agar (2 gelatinblad)
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp blåbär, socker, vatten och agar agar under omrörning.
2. Låt koka under omrörning i några minuter.
3. Mixa och sila.
4. Häll upp i en plastad form, mindre än tårtan eller i en silikonform (i mitt fall spiralformad). Frys sedan.
HAVREBOTTEN:
100 g vetemjöl (1,5 dl)
75 g smör
30 g farinsocker (1/2 dl)
35 g havregryn (1 dl)
vaniljsocker eller pulver efter smak
GÖR SÅHÄR:
Ugn 175 grader över och undervärme (ca 160 varmluft)
1. Blanda ihop alla ingredienser till en smulig deg.
2. Tryck ut hälften i en tårtform, mindre än tårtan och lika stor som resten av interiörerna.
3. Smula den andra hälften på ett bakplåtspapper och baka båda i ca 10-15 min eller tills de fått en gyllene färg.
4. Låt svalna.
BLÅBÄRSMOUSSE:
155 g socker (ca 1,5 dl)
50 g vatten (1/2 dl)
110 g äggvita (ca 4 st)
250 g puré (uppkokade blåbär med nån msk socker men till en sån här mousse kan man utesluta sockret)
2,5 tsk agar agar
400 g grädde (4 dl)
GÖR SÅHÄR:
1. Gör en italiensk maräng genom att koka socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen är ca 115 grader, börja vispa vitan på hög hastighet. När sockerlagen nått 121, strila över äggvitan på hög hastighet och vispa fluffig. Sänk sedan hastigheten och låt gå kall.
2. Koka sönder blåbären och mixa och sila, blanda i agar agar och koka i några minuter. Låt sedan svalna.
3. Vispa grädden löst.
4. Blanda purén med marängen, först lite maräng i purén för en jämn mousse och blanda sedan ihop resten.
5. Vänd i den lösvispade grädden. Fyll tårtan direkt.
ITALIENSK MARÄNG:
80 g socker (1 dl)
25 g vatten (0.25 dl)
55 g äggvita (ca 2 st)
GÖR SÅHÄR:
1. Koka socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen är ca 115 grader, börja vispa vitan på hög hastighet.
När sockerlagen nått 121, strila över äggvitan på hög hastighet och vispa fluffig. Sänk sedan hastigheten och låt gå kall.

MONTERING:
1. Förbered en tårtring med tårtplast och ställ på bakplåtspapper, alternativt lägg lite papper i botten på en tårtform så att den verkligen kommer ur formen.
2. Lägg havrebotten i mitten av tårtan.
3. Fyll upp med mousse och spritsa genom att hålla ner tyllen för att undvika luftbubblor.
4. Lägg på pannacottan.
5. Fyll på med lite mousse.
6. Smula en del av havresmulorna men se till så att de bara blir i mitten och inte ut mot kanterna.
7. Jag hade en liten bit blåbärsgelé (den som ska vara på toppen) över som jag la i tårtan med.
8. Fyll upp med mousse och stryk rakt med en palett. Frys sedan tårtan helt.
9. Ta fram tårtan och lägg på gelén i mitten av tårtan.
10. Gör italiensk maräng, spritsa och bränn av.
11. Dekorera med blåbär, oxalis och havresmul.

Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊
0