Tove Olsson

Bakad kolacheesecake med dulce de leche och flingsalt
Kola är ju det godaste jag vet tror jag. I alla former. Kolasås, mjuk kola, hård kola, kolakräm, ja allt verkligen. 
Just därför har jag bakat en sjukt god bakad vanilj och kolacheesecake med biscoffkakor som botten och toppad med extra dulce de leche. Muuuuums säger jag bara. 
Själva cheesecaken är superkrämig och tillsammans med den knapriga bottnen är kakan en given succé. Toppa sedan hela kalaset med massor av dulce de leche och flingsalt och du kommer tacka mig sedan.
BISCOFFBOTTEN: 
200 g Biscoffkakor
100 g smör
 
GÖR SÅHÄR:
1. Smält smöret. 
2. Mixa kexen fint i en matberedare. Blanda ned smöret.
3. Tryck ut i en springform eller silikonform med hjälp av en sked och jämna ut botten. 
4. Baka i ca 10 min på 160 grader. Låt svalna lite. 
 
CHEESECAKE:
Ugn 140 grader
600 g cream cheese, typ Philadelphia
25 g créme fraiche - grekisk yoghurt funkar också
180 g strösocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk) 
150 g ägg (3 st) 
20 g äggula (1 st) 
130 g karamelliserad mjölk, dulce de leche (ca 5 msk) - spar resten av burken till dekor
20 g vetemjöl (2 msk)
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Vispa Philadelphia, créme fraiche, socker och vaniljsocker med elvisp.
2. Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan. 
3. Vispa ned dulce de leche. 
4. Vänd till sist ned vetemjölet med en slickepott och häll sedan cheesecakesmeten över den bakade botten. 
5. Baka cheesecaken i mitten av ugnen i ca 30- 35 min. Den ska vara fast längst ut på kanterna och vobblig i mitten. Ta ut och låt svalna.
6. Frys sedan för att lättare få fina kanter när du plockar ut den. 
 
MONTERING: 
Om du använder en silikonform, tag ut cheesecaken när den är helt fryst och ställ på en bricka eller serveringsfat. Om du bakat i en springform så kan du använda en liten kniv och dra längst kanten för att lossa kakan och få fina kanter. 
Bred ut ett tjockt lager med dulce de leche, det som är kvar i burken och toppa med flingsalt. 
Låt cheesecaken tina i kyl eller rumstemperatur en stund innan servering och njut av en underbart god cheesecake.
 
Glöm inte att följa mig på instagram också, tovespatisserie heter jag där :)
 
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress