Mums mums, skumtopp eller gräddbulle kanske? Vad kallar du detta bakverk? Jag säger i allafall skumtopp. Dessa är så goda och faktiskt enkla att baka, enklare än vad man kanske tror.

Kakorna eller kexen i botten går jättebra att köpa och sen är det bara skummet som behöver göras och sedan doppa i choklad.

Jag smaksatte min smet med pepparkakskrydda denna gång och använde pepparkakor i botten. Det blev supergott och lite lagom juligt. Smakerna går att variera i en oändlighet och det är det som är så roligt.

Jag fyllde även mina toppar med en chokladkolakräm för en liten överraskning i mitten men går såklart bra att göra utan. Dessa slår färdigköpta skumbollar med hästlägder och tycker verkligen att du ska testa att baka dessa!

SKUMTOPP
330 g socker (ca 3,5 dl)
75 g glykos (ca 4 msk)
75 g vatten (0,75 dl)
en nypa vaniljpulver
3,3 g agar agar
2 tsk pepparkakskrydda
150 g äggvita
300 g mörk choklad
2 tsk neutral olja
ca 12 pepparkakor
pepparkakssmulor eller annan topping som tex strössel eller kokos
GÖR SÅHÄR:
1. Koka socker, glykos, vatten, vanilj, agar agar och pepparkakskrydda till 121 grader. När sockerlagen är ca 110 grader kan du börja vispa vitan i en hushållsassistent eller med elvisp.
2. När sockerlagen nått 121 grader, tag av den från värmen och strila ned lite i taget i äggvitan under vispning.
3. Vispa sedan på hög hastighet i ca 5-10 min till en tjock och glansig smet.
4. Fyll upp en spritspåse som är försedd med en stor rund tyll och spritsa toppar på kakorna. Låt vila en stund i rumstemperatur.
5. Smält choladen och blanda med oljan. Doppa sedan skumtoppen i choklad och låt överflödig choklad rinna av. Toppa med pepparkakssmulor och låt stelna.
CHOKLADKOLA
1 burk karamelliserad mjölk (inte kondenserad mjölk utan den färdiga kolasåsvarianten som man kan koka själv eller köpa på burk)
100 g mörk choklad
GÖR SÅHÄR:
1. Smält chokladen och blanda med kolasåsen. Fyll upp en spritspåse med en piptyll och låt sätta sig en stund. Spritsa sedan i en klick i skumtopparna.
MONTERING:
Rada upp kakorna på ett fat eller en skärbräda. Spritsa fina toppar av skumtoppssmet, fyll sedan med chokladkolan och låt sätta sig en stund i rumstemperatur. Smält sedan chokladen, blanda med oljan och doppa topparna i choklad. Dekorera medan chokladen ännu inte hunnit satt sig.
Förvara i kyl eller frys men tänk då på att kakorna blir mjuka av fukten så vill man ha krispiga kakor, servera dem direkt eller förvara en stund i rumstemperatur.

Glöm inte att följa mig på instagram och tiktok också, tovespatisserie heter jag där :)

Men wow! Dessa måste jag testa göra i jul 😍Är ju svag för allt som smakar pepparkaka haha.
Svar:
Tove Olsson
1