Tove Olsson

Skumtoppar med pepparkaka och chokladkola
Mums mums, skumtopp eller gräddbulle kanske? Vad kallar du detta bakverk? Jag säger i allafall skumtopp. Dessa är så goda och faktiskt enkla att baka, enklare än vad man kanske tror.
Kakorna eller kexen i botten går jättebra att köpa och sen är det bara skummet som behöver göras och sedan doppa i choklad.
Jag smaksatte min smet med pepparkakskrydda denna gång och använde pepparkakor i botten. Det blev supergott och lite lagom juligt. Smakerna går att variera i en oändlighet och det är det som är så roligt.
Jag fyllde även mina toppar med en chokladkolakräm för en liten överraskning i mitten men går såklart bra att göra utan. Dessa slår färdigköpta skumbollar med hästlägder och tycker verkligen att du ska testa att baka dessa!
 
SKUMTOPP 
330 g socker (ca 3,5 dl)
75 g glykos (ca 4 msk)
75 g vatten (0,75 dl)
en nypa vaniljpulver 
3,3 g agar agar
2 tsk pepparkakskrydda
150 g äggvita

300 g mörk choklad
2 tsk neutral olja
ca 12 pepparkakor 
pepparkakssmulor eller annan topping som tex strössel eller kokos
 
GÖR SÅHÄR:
1. Koka socker, glykos, vatten, vanilj, agar agar och pepparkakskrydda till 121 grader. När sockerlagen är ca 110 grader kan du börja vispa vitan i en hushållsassistent eller med elvisp. 
2. När sockerlagen nått 121 grader, tag av den från värmen och strila ned lite i taget i äggvitan under vispning. 
3. Vispa sedan på hög hastighet i ca 5-10 min till en tjock och glansig smet. 
4. Fyll upp en spritspåse som är försedd med en stor rund tyll och spritsa toppar på kakorna. Låt vila en stund i rumstemperatur. 
5. Smält choladen och blanda med oljan. Doppa sedan skumtoppen i choklad och låt överflödig choklad rinna av. Toppa med pepparkakssmulor och låt stelna. 
 
CHOKLADKOLA
1 burk karamelliserad mjölk (inte kondenserad mjölk utan den färdiga kolasåsvarianten som man kan koka själv eller köpa på burk)
100 g mörk choklad
 
GÖR SÅHÄR:
1. Smält chokladen och blanda med kolasåsen. Fyll upp en spritspåse med en piptyll och låt sätta sig en stund. Spritsa sedan i en klick i skumtopparna.
 
MONTERING: 
Rada upp kakorna på ett fat eller en skärbräda. Spritsa fina toppar av skumtoppssmet, fyll sedan med chokladkolan och låt sätta sig en stund i rumstemperatur. Smält sedan chokladen, blanda med oljan och doppa topparna i choklad. Dekorera medan chokladen ännu inte hunnit satt sig. 
Förvara i kyl eller frys men tänk då på att kakorna blir mjuka av fukten så vill man ha krispiga kakor, servera dem direkt eller förvara en stund i rumstemperatur. 
Glöm inte att följa mig på instagram och tiktok också, tovespatisserie heter jag där :)
 
 
 
Mie Evnice

Men wow! Dessa måste jag testa göra i jul 😍Är ju svag för allt som smakar pepparkaka haha.

Svar: Ja gör de! haha jag med 😍😍
Tove Olsson

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress