Mjukseg mandelbotten, krämig nougatsmörkräm och ett skal av mjölkchoklad, toppade med krossade hasselnötter. Dessa biskvier blev så galet goda och om man gillar nougat så kommer man älska dessa.

Dem går ganska fort att göra och ännu snabbare att äta upp.
Biskvierna håller bra ett par dagar i kylen och kan förvaras i frysen i flera veckor.

Det som är så bra med denna smörkräm är att äggulan gör så att krämen håller sig mjuk även efter att den har varit i kylen. Man kan alltså äta dem direkt ifrån kylen utan att smörkrämen är alldeles för hård.

Jag valde att göra mina biskvier avlånga och spritsade på smörkrämen med en stjärntyll för att få den fina looken men det går såklart utmärkt att göra vanliga runda med. Då blir de lite fler än om man spritsar dem avlånga.

Jag tycker att biskvier är ett bra bakverk att servera på kalas, dem är lyxiga, goda och man får ut många på en sats och de brukar vara populära i alla åldrar.

BISKVIBOTTEN
ca 30 st små eller 15 avlånga - ugn 175 grader över och undervärme
400 g mandelmassa
200 g socker (lite mer än 2 dl)
100 g äggvita (3,5 st)
GÖR SÅHÄR:
1. Mjuka upp mandelmassan för hand eller med vinge i en hushållsassistent.
2. Tillsätt socker pö om pö och jobba in ordentligt i massan utan att överarbeta den.
3. Tillsätt lite äggvita i taget och låt gå ihop till en jämn slät smet. Det är viktigt att inte ha i för mycket vita på en gång, annars blir det klumpar.
4. Fyll en spritspåse och spritsa ut rundlar eller som jag i detta fall avlånga stavar på en bakplåtpappersklädd plåt i valfri storlek.
5. Baka i ca 15-20 min mitt i ugnen tills de får en fin gyllenbrun färg. Tiden varierar efter storleken på bisvibottnarna.
6. Låt svalna och frys sedan bottnarna för lättare hantering.
NOUGATSMÖRKRÄM
250 g rumstempererat smör
200 g florsocker (ca 3,5 dl)
5 g vaniljsocker (ca 1 tsk)
60 äggula (3 äggulor)
200 g smält nougat
2 msk starkt kaffe (kan uteslutas)
GÖR SÅHÄR:
1. Vispa smöret med elvisp tills det blir vitt och riktigt riktigt fluffigt.
2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa till en fluffig jämn smet.
3. Ha i lite äggula i taget och fortsätt vispa.
4. Smält nougaten och ha i , vispa sedan ordentligt och skrapa med allt från kanterna.
5. Tillsätt kaffet om du vill och vispa igen.
6. Använd direkt eller låt stå i rumstemperatur.
1. Vispa smöret med elvisp tills det blir vitt och riktigt riktigt fluffigt.
2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa till en fluffig jämn smet.
3. Ha i lite äggula i taget och fortsätt vispa.
4. Smält nougaten och ha i , vispa sedan ordentligt och skrapa med allt från kanterna.
5. Tillsätt kaffet om du vill och vispa igen.
6. Använd direkt eller låt stå i rumstemperatur.
ca 300-400 g mjölkchoklad (allt går inte åt men det är skönare att ha mycket choklad när man doppar)
1 tsk rapsolja
Hackade, gärna rostade hasselnötter
MONTERING
1. Lossa bottnarna från pappret och lägg upp och ned på ett bakplåtspapper. Rada upp bottnarna i fina rader för att enklare kunna spritsa på smörkrämen.
2. Fyll upp en spritspåse som är försedd med en stjärntyll och spritsa i ett cirkelformat mönster mot dig. Spritsa alla biskvier och sätt sedan en stund i kylen så att smörkrämen stelnar.
3. Smält chokladen och blanda med oljan och doppa sedan biskvierna. Doppa hela delen med smöekräm snabbt och låt rinna av och ned i skålen, skaka sedan försiktigt av överflödig choklad och lägg på ett bakplåtspapper. Strössla över lite hackade hasselnötter.
Gör samma sak igen med alla och sätt sedan kallt igen så att chokladen stelnar. Servera sedan till en god kopp kaffe och njut.
Glöm inte att följa mig på instagram också, tovespatisserie heter jag där :)
0