Tove Olsson

Semmelkladdkaka med brynt smör
Nu är semmelsäsongen här..IGEN? Jag tycker att det har gått galet fort och man har knappt hunnit sakna semlorna. Men nu är det dags igen, hurra! 
Om man ändå tycker att det är lite för tidigt för vanliga semlor så kommer här ett recept på en magiskt god kladdkaka med brynt smör som smakar precis som en semla. 
Det går jättefort att slänga ihop och bota semmelsuget och krävs inte mycket ansträngning!
Prova nu, vet ja!
SEMMELKLADDKAKA MED BRYNT SMÖR:
Ugn 175 grader över och undervärme (om man som jag har en gammal ugn) eller ca 160 grader varmluft.
200 g smör, som bryns
270 g strösocker (3 dl)
3 g salt (1/2 tsk)
ca 1 krm äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker 
150 g ägg (ca 3 ägg)
200 g vetemjöl (3 dl plus lite till)
5 g kardemumma (2 tsk)
200 g grovriven mandelmassa 

GÖR SÅHÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader över och under värme eller 160 grader varmluft. Smörj en form med smör och eventuellt bakplåtspapper. Om man har en nonstick form behövs oftast inget bakplåtspapper men kan va skönt att ha eller baka direkt i en silikonform.
2. Smält smöret i en kastrull och låt det koka på medeltemperatur under lätt omrörning tills de får en brunaktig ton och slutar bubbla, blanda sedan i socker, vanilj och salt.
3. Ha i äggen ett i taget och rör om.
4. Sikta mjöl och kardemumma och vänd ner med slickepott. 
5. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vänd ner.
6. Baka mitt i ugnen i ca 15-20 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten men med fasta kanter. 
7. Låt svalna och ställ i kylen ett par timmar. 
8. Dekorera med vispad grädde och rostade mandelspån. Sååååå gott!


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress