Tove Olsson

Vaniljbullar
Jag har gjort de godaste och saftigaste vaniljbullarna någonsin om ni frågar mig.
Kladdigt, smörigt och mycket vaniljsmak, en bulle helt i min smak. 
Vetedegen är samma recept som både mina semlor och kanelbullar och blir bra varenda gång.
Testa detta recept nästa gång ni är sugna på saftiga bullar!
VETEDEG: 
500 g mjölk (5 dl) 
1000 g vetemjöl (15-16 dl) 
180 g socker (2 dl) 
250 g smör 
50 g jäst 
10 g honung (2 tsk) 
5 g salt (1 tsk) 
55 g ägg (1 st) 
15 g nymortlad kardemumma (3 msk) 
 
SOCKERLAG: 
200 g vatten (2 dl)
180 g socker (2 dl)
 
VANILJFYLLNING:
400 g smör
200 g socker (lite mer än 2 dl)
30 g vaniljsocker (3 msk)
20 g marsanpulver (2 msk)
 
GÖR SÅHÄR: 
Ugn 200 grader över och undervärme
1. Ha i alla ingredienser i en bakmaskin och kör på mellanhastighet i ca 20-25 min. Degen ska bli elastisk och fin och släppa från bunken. 
2. Låt vila under handduk i ca 30 min. 
3. Gör vaniljfyllningen. Kör alla ingredienser i en bakmaskin med vinge eller vispa med elvisp till en jämn fluffig kräm. 
4. Dela degen i 2 bitar och kavla ut till rektanglar. 
5. Bred fyllningen över degen och vik först ena långsidan mot mitten, och sedan den andra långsidan mot mitten och lägg över. Kavla ut lite grann och skär sedan ca 1,5 cm breda remsor av degen. Dela dessa remsor på mitten men inte ända upp, spar ca 1 cm, tvinna sedan ihop remsorna genom att lägga dem omlott och rulla sedan ihop till en fin bulle och lägg i bullformar. 
6. Låt jäsa i ca 2 timmar. 
7. Gör sockerlagen. Koka upp lika delar socker och vatten och låt koka i någon minut. Ställ åt sidan.
8. Sätt ugnen på 200 grader. 
9. Pensla bullarna med ägg blandat med lite lite salt och lite vatten och toppa med mycket pärlsocker. 
10. Baka i ca 10 min eller tills dem fått fin färg och är klara under. 
11. Pensla direkt med sockerlag när det kommit ut ur ugnen. Låt svalna på galler. 
12. Njut med ett iskallt glas mjölk 😋
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress