Klassiska vetebullar, vem älskar inte dem?
Jag bakar sällan bullar överlag men ibland slår jag till. Men den stora frågan är, föredrar du kanel eller kardemumma?

Jag föredrar faktiskt kardemummabullar men det är svårt att motstå en nygräddad kanelbulle med ett glas mjölk till, så oftast när jag bakar så gör jag några av varje.

Fyllningen jag använder är densamma förrutom kryddorna så det är enkelt att göra av båda sorter.
Dessa kanelbullar är helt vanliga snäckor gjorda på klassiskt vis.
VETEDEG:
500 g mjölk (5 dl)
1000 g vetemjöl (15-16 dl)
180 g socker (2 dl)
250 g smör
50 g jäst
10 g honung (2 tsk)
5 g salt (1 tsk)
55 g ägg (1 st)
15 g nymortlad kardemumma (3 msk)
KANELFYLLNING:
För kardemummabullar, byt ut kanelen mot kardemumma och toppa förslagsvis med kardemumma blandat med strösocker istället.
400 g mjukt smör
20 g vaniljsocker (2 msk)
200 g socker (lite mer än 2 dl)
60 g kanel (1 dl + 1 msk)
200 g socker (lite mer än 2 dl)
60 g kanel (1 dl + 1 msk)
SOCKERLAG:
200 g vatten (2 dl)
180 g socker (2 dl)
GÖR SÅHÄR:
Ugn 200 grader över och undervärme
1. Ha i alla ingredienser i en bakmaskin och kör på mellanhastighet i ca 20-25 min. Degen ska bli elastisk och fin och släppa från bunken.
2. Låt vila under handduk i ca 30 min.
3. Gör kanelfyllningen. Kör alla ingredienser i en bakmaskin med vinge eller vispa med elvisp till en jämn fluffig kräm.
4. Dela degen i 2 bitar och kavla ut till rektanglar.
5. Bred kanelfyllningen över degen och rulla ihop.
6. Dela med en vass brödkniv och lägg i bullformar.
7. Låt jäsa i ca 2 timmar.
8. Gör sockerlagen. Koka upp lika delar socker och vatten och låt koka i någon minut. Ställ åt sidan.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Pensla bullarna med ägg blandat med lite lite salt och vatten och toppa med pärlsocker.
11. Baka i ca 10 min eller tills dem fått fin färg och är klara under.
12. Pensla direkt med sockerlag när det kommit ut ur ugnen. Låt svalna på galler.
13. Njut med ett iskallt glas mjölk 😋
0