Tove Olsson

Pavlova med hallonkräm och mjölkchokladkräm
Pavlova är sommar för mig. Krispig, söt maräng och gärna med någon syrlig curd till och lättvispad grädde. 
Denna gång blev de den klassiska smakkombinationen hallon och choklad istället och det blev så bra! 
Med färska bär till blev det alldeles lagom sött och fräscht. Jag gjorde en snabb hallonkräm med få ingredienser och sedan en len mjölkchokladkräm. 
Genom att spritsa marängen kan man snabbt få ett lyxigare utseende på tårtan.
Med marängen som blev över gjorde jag några söta bakelser. 
Testa vet ja! 
 
PAVLOVA 
Ugn 170 grader över och undervärme(ca 160 varmluft) - sänk till 120 grader (ca 100 varmluft).
100 g äggvita (3 äggvitor)
180 g strösocker (2 dl)
1 tsk maizena
0,5 tsk citronsaft
 
GÖR SÅHÄR:
1. Börja med att sätta ugnen på 170 grader (ca 160 varmluft) och preppa ett bakplåtspapper på plåt, markera en ring lika stor som tårtan du ska spritsa.
2. Vispa upp äggvitorna med en liten del av sockret till ett fluffigt skum. Tillsätt sedan sockret pö om pö under vispning tills dess att sockerkristallerna smält. Du ska inte känna några korn när du tar smeten mellan fingrarna.
3. Vänd i maizena och citronsaft. 
4. Fyll upp marängen i en spritspåse med en tät öppen stjärntyll, tex Wilton 8b eller sök efter eclairtyll. Spritsa som en blomma, tryck ut som en boll som du drar ut genom att minska trycket från påsen. Börja spritsa en ring och fortsätt sedan in mot mitten.
5. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnen till 120 (100 varmluft) och baka sedan i 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar tills ugnen är kall. 
 
HALLONKRÄM: 
150 g frysta hallon
30 g socker (1/3 dl)
50 g vatten (1/2 dl)
15 g citronsaft (1 msk) 
12 g maizena (1,5 msk) 
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Koka upp hallon, socker, citron och vatten. Mixa sedan slätt. 
2. Tag en del av vätskan och blanda med maizenan i en liten skål. Ha sedan i maizenan och låt koka under omrörning i några minuter tills krämen tjocknat och ingen smak av maizena finns kvar. 
3. Häll i en skål och tätplasta och låt svalna i rumstemperatur. 
 
MJÖLKCHOKLADKRÄM: 
70 g grädde 
125 g mjölkchoklad 
30 g smör 
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Koka upp grädden. 
2. Häll över chokladen och rör ihop. 
3. Mixa i smöret och låt stå i rumstemperatur några timmar. 
 
Grädde och färska bär till dekorering
Oxalis eller citronmeliss 
 
MONTERING
1. Vispa några dl grädde löst. 
2. Klicka ut grädden över tårtan.
3. Spritsa ut krämerna lite ojämnt över hela tårtan. 
4. Dekorera med bär och örter. 
5. Servera direkt! 
 
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där 😊
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress