Tove Olsson

Glutenfri mazarintårta med vaniljkräm, grädde och jordgubbar
Är det fler än jag som ÄLSKAR mandel och mandelmassa?
Får inte nog och älskar att baka med mandel. Denna tårta är en sommarklassiker för mig och jag har bakat denna i flera år. 
Denna naturligt glutenfria tårta är perfekt att baka och bjuda många på också, det går utmärkt att baka i långpanna tex. Det är bara att trixa lite med receptet.
Just detta recept är för en liten tårta, ca 6 bitar så ska man göra i en stor springform går det bra att dubbla receptet. 
Denna kaka är så sjukt saftig och tillsammans med vaniljkräm, grädde och jordgubbar är succén ett faktum. Baka gärna kakan i förväg men lägg på vaniljkräm, grädde och bär direkt vid servering för bästa smak.  
MAZARINBOTTEN:
300 g mandelmassa
115 g rumstempererat smör
1 krm vaniljpulver
150 g ägg (ca 3 st)
20 g äggula (1 st)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Mjuka upp mandelmassan med vaniljpulvret i maskin. Ha i lite smör i taget och låt gå ihop till en jämn massa.
2. Blanda äggen med äggulan och tillsätt pö om pö i massan. Rör i botten emellan så det inte blir några klumpar. 
3. Smöra en anslagsring ordentligt med mjukt smör och bröa med flagad mandel. Spritsa sedan upp smeten och baka på 175 grader över och undervärme i ca 15-20 min. Kakan ska vara gyllene. Låt svalna helt. 
 
VANILJKRÄM: 
300 g mjölk (3 dl)
90 g socker (1 dl)
1 vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver eller mer efter smak
80 g äggula (4 st)
25 g maizena (1/2 dl)
35 g smör 
 
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp mjölk med vanilj och socker. 
2. Vispa ihop äggula med maizenan. Häll lite av mjölken över äggulan och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. 
3. Sjud på mellanvärme under ständig omrörning till 84 grader eller tills krämen känns tjock, smaka så att det inte finns en hinna av maizena, då har den kokat för lite. 
4. Tag av från värmen när krämen är klar och mixa i smöret. 
5. Tätplasta och kyl. Häll sedan upp på en spritspåse.
 
MONTERING:
1. Spritsa en rundel med vaniljkräm och lämna ca 1 cm till kanten.
2. Vispa grädden ganska löst och spritsa toppar längst kanten av vaniljkrämen och även uppepå.
3. Dela jordgubbar och dekorera valfritt. Njuuuuut tillsammans med en kopp kaffe. Så god sommartårta :)
 
Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie heter jag där😀 
 
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress