Hemgjord toffifee gjorde jag förra året till jul och de blev verkligen en favorit i min familj. Väldigt enkla och roliga att göra och otroligt goda, de smakar precis som originalet.

Kola, nougat, hasselnötter och en klick mörk choklad, så gott! 

KOLA
100 g grädde (1 dl)
90 g socker (1 dl)
140 g ljus sirap (1 dl)
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt
25 g smör
Hela rostade hasselnötter
200 g nougat
ca 100 g mörk choklad
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull till 123 grader. Rör om då och då och koka på medelvärme, se till att inte ha för varmt.
2. Rosta nötterna medan kolan kokar i en torr stekpanna på medelvärme tills de blivit gyllene. Skaka pannan ofta, de blir lätt bränt. Det går jättebra att rosta nötterna i ugnen också. 160 grader i ca 10-15 min, skaka om några gånger under tiden. Gnugga sedan bort skalet med hjälp av en kökshandduk som du lägger nötterna i.
3. Häll upp kolan till ca 2/3 i en silikonform med små halvklot eller annan form. Skulle gå bra att göra dessa i långpanna också och sedan skär rutor. Använd en sked och dra upp kolan på kanterna så att de blir som en liten skål. Gör det direkt efter du hällt så inte kolan hinner stelna. Lägg sedan i en hel hasselnöt i varje. En knäcktratt till detta moment är att föredra.
4. Låt svalna en stund och smält sedan nougaten. Spritsa och fyll upp skålen till kanten med nougat. Om man inte vill dra upp kanterna så går det också jättebra och bara göra två lager. Låt nougaten stelna lite.
5. Smält chokladen och spritsa ut en liten klick på varje toffifee. Låt stelna i kylskåpet en stund och servera lite rumstempererade.
Glöm inte att följa mig på instagram och tiktok också, tovespatisserie heter jag där 🥰
0