En kladdkaka funkar ju till allt och går snabbt att göra, men kan ibland kännas tråkigt att severa ifall man har gäster.

Ibland vill man bjuda på något som ser mer avacerat ut än vad det är och då kan man lägga till något att spritsa, i detta fall en ganache och kakan blir med ens mycket roligare och godare.

Sen ger även de brynta smöret kakan en lätt kolaton vilket i sig piffar upp vilket bakverk som helst.

Ganachen har jag spritsat med en öppen stjärntyll som man ofta använder till Eclairs.
KLADDKAKA MED BRYNT SMÖR:
Ugn 175 grader över och undervärme (om man som jag har en gammal ugn) eller ca 160 grader varmluft.
200 g smör, som bryns
180 g strösocker (2 dl)
75 g farinsocker (1 dl)
150 g ägg (ca 3 ägg)
ca 1 krm äkta vaniljpulver eller vaniljstång
5 g vaniljsocker (1 tsk)
40 gram kakao (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
3 g salt (1/2 tsk)
GÖR SÅHÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader över ohch under värme eller 160 grader varmluft. Smörj en form med smör och eventuellt bakplåtspapper. Om man har en nonstick form behövs oftast inget bakplåtspapper men kan va skönt att ha.
2. Smält smöret i en kastrull och låt det koka på medeltemperatur tills de får en brunaktig ton och slutar bubbla, blanda sedan i socker och vanilj.
3. Ha i äggen och rör om.
4. Sikta de torra ingredienserna och vänd i med slickepott.
5. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten men med fasta kanter.
Låt svalna innan du spritsar på ganachen.
MINTCHOKLADGANACHE
200 g vispgrädde (2 dl)
300 g mörk eller ljus choklad med mint
70 g smör
GÖR SÅHÄR:
1. Koka upp grädden.
2. Häll grädden över chokladen som hackats i små bitar och rör om.
3. Ha i smöret och mixa gärna, till en slät kräm.
4. Låt svalna i rumstemperatur till spritsbar konsistens.

Glöm inte att följa mig på instagram, tovespatisserie, för fler bilder, tips och recept 😘
0