Kolakakor eller kolasnitt är väl en av de godaste kakorna man kan baka om du frågar mig.

De går att variera i oändlighet med smaker och för att göra en julig variant till adventsfikat har jag gjort dessa med pepparkakskrydda och mörk choklad.
SÅ goda och extremt enkla att baka. En perfekt kaka om man får oväntade fikagäster i december.
PEPPARKAKSSNITT MED MÖRK CHOKLAD OCH FLINGSALT
100 g smör
90 g strösocker (1 dl)
10 g vaniljsocker eller pulver(2 tsk)
15 g ljus sirap (2 tsk)
120 g mjöl (2 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
10 g pepparkakskryddor (2 tsk)
50 g mörk choklad, hackad
flingsalt
50 g mörk choklad, smält

GÖR SÅHÄR:
1. Vispa smör, socker, vaniljsocker/pulver och sirap krämigt med elvisp eller i bakmaskin.
2. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och jobba snabbt ihop till en deg.
3. Hacka chokladen och vänd i sist.
4. Dela degen i två och gör två rullar. Platta till dem en aning.
5. Baka i ca 10 min på 175 grader.
6. Ta ut kakorna fårn ugnen och kubba upp med ett skrapkort till lagom bitar direkt. Jag brukar forma till rullarna lite när de kommit ut från ugnen så det blir jämna fina kakor.
7. Låt svalna på plåten.
8. Smält chokladen och gör en spritspåse av kanten på ett bakplåtspapper och spritsa chokladen över kakorna. Strö över lite flingsalt och njut.
0