Tove Olsson

Pepparkaksbrownie med lingonchantilly
Det blir mycket julbakning nu när vi närmar oss och julafton och idag första advent. 
Julen är den mysigaste tiden på året att baka till tycker jag, alla varma smaker och ljuvliga dofter.
Gillar ni mest att baka med saffran eller pepparkakskryddor? 
Jag gillar mest pepparkakskryddor även om få saker kan slå en nybakad saffransbulle med mandelmassa. 
Här kommer ett recept på en galet kladdig brownie med smak av pepparkaka toppad med en frisk lingonkräm och en nypa lingonpulver. Julens godaste fika tror jag närmare bestämt. 
Lingonkrämen behöver stå i kylen i ett par timmar så gör den kvällen innan och låt stå över natten i kylskåpet. 
 
LINGONCHANTILLY
320 g vispgrädde 
85 g socker (1 knapp dl) eller efter smak 
6 g gelatin (3,5 blad) 
150 g lingonpuré (en förpackning frysta lingon á 225 g blir lagom till 150 g puré)
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Koka upp grädde och socker. 
2. Smält ner gelatinet. 
3. Rör i lingonpurén. 
4. Tätplasta och låt stå i kylen i ca 6 timmar. 
5. Vispa upp med elvisp när den är kall och spritsa sedan. 
 
PEPPARKAKSBROWNIE 
150 g smör 
150 g strösocker (ca 1,75 dl)
100 g farinsocker (ca 1 dl) 
1 krm vaniljpulver 
70 g kakao (1,5 dl) 
110 g ägg (2 st) 
70 g mjöl (lite mer än 1 dl) 
1 msk pepparkakskrydda 
Krossade pepparkakor att lägga på toppen
 
GÖR SÅHÄR: 
1. Smält smöret.
2. Blanda i socker, vanilj och kakao.
3. Ha i äggen ett i taget och rör ihop mellan varje. 
4. Vänd i mjölet och pepparkakskryddor och låt precis gå ihop.
5.  Häll upp smeten i en form, jag körde en ställbar denna gång så jag fick en kvadratisk kaka. Strö till sist över lite krossade pepparkakor på toppen.
6. Baka på 160 grader i ca 20 min, den ska vara lite vobblig för den sätter sig sedan.
7. Låt svalna i kylskåp och spritsa sedan på lingonkrämen och dekorera med ätbara pärlor, pepparkakor och ingonpulver.
 
Glöm inte att följa mig på instagram; tovespatisserie för bilder, inspiration och tips ⭐
 

Mer från bloggen

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress