3 januari 2020
Frasig och seg maräng, syrligt krämig curd och lättvispad grädde. Det kan ju inte bli annat än en hit!

Citrussäsongen är kommen och jag har gjort en curd på blodapelsin. Supergott och syrligt likt lemoncurd. Blodapelsinerna jag hittade var väldigt sura men om man hittar sötare lite längre fram så rekommenderar jag att minska på mängden socker en aning för att inte få en för söt curd.

Detta recept blir ganska mycket curd men det går bra att halvera om man endast ska ha curden till denna pavlova. Annars är det ju jättegott på tex scones.
PAVLOVA
Ugn 170 grader över och undervärme(ca 160 varmluft) - sänk till 120 grader (ca 100 varmluft).
100 g äggvita (3 äggvitor)
180 g strösocker (2 dl)
1 tsk maizena
1 tsk maizena
0,5 tsk citronsaft
GÖR SÅHÄR:
1. Börja med att sätta ugnen på 170 grader (ca 160 varmluft) och preppa ett bakplåtspapper på plåt, markera en ring lika stor som tårtan du ska spritsa.
2. Vispa upp äggvitorna med en liten del av sockret till ett fluffigt skum. Tillsätt sedan sockret pö om pö under vispning tills dess att sockerkristallerna smält. Du ska inte känna några korn när du tar smeten mellan fingrarna.
3. Vänd i maizena och citronsaft.
4. Fyll upp marängen i en spritspåse och spritsa en blomma med en stor rund tyll. Spritsa som en boll som du drar ut genom att minska trycket från påsen. Börja spritsa en ring och fortsätt sedan in mot mitten.
5. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk ugnen till 120 (100 varmluft) och baka sedan i 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar tills ugnen är kall.
BLODAPELSINCURD
120 g blodapelsinsaft(1,2 dl)
ca 7 g zest (från 2-3 blodapelsiner)
160 g socker (ca 2 dl) Börja med 1 knapp dl och smaka av. Beroende på hur söta blodapelsinerna är så måste mängden justeras. Jag hade bara 1 dl i denna curd men har 2 dl till citroncurd.
160 g smör
240 g äggula (ca 8 stycken beroende på strl) Man kan också använda nåt helt ägg istället för hela mängden gula.
2,5 g gelatin
GÖR SÅHÄR:
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min.
2. Koka upp blodapelsinsaft och socker.
3. Häll en del över gulan och vispa ihop. Häll sedan tillbaka äggsmeten i kastrullen och sjud till ca 84 grader eller tills den tjocknar.
4. Ha i gelatinet och mixa sist i smöret.
5. Sila.
6. Låt svalna. Spritsa eller bred curden över pavlovan.
7. Förvara resten i glasburkar med lufttätt lock och ha tex på scones.
MONTERING:
Bred på eller spritsa ut curden över pavlovan och spritsa över lite lättvispad grädde. Dekorera med blodapelsinfiléer och citronmeliss. Filéerna av blodapelsin bryter av den söta marängen och curden helt perfekt så ös på med dem.
Servera direkt!

Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något. tovespatisserie heter jag där! 😊
0