Kola och jul hör för mig ihop, detsamma med lingon och jul. Så jag bestämde mig för att para ihop detta och koka en syrlig lingonkola. Den blev jättegod och lite annorlunda från de vanliga smakerna. Väl värt att prövas som ett sista julgodis.

LINGONKOLA
100 g lingonpuré (ca 1 dl) fås av ca 225 g frysta lingon
15 g smör
70 g grädde (3/4 dl)
90 g socker (1 dl)
70 g sirap (1/2 dl)
10 g lime (ca 1 msk)
Lingonpulver
GÖR SÅHÄR:
1. Gör först puré av lingonen genom att koka ner, mixa och sila sedan av.
2. Häll alla ingredienser utom lingonpulvret i en tjockbottnad kastrull och koka under omrörning på medelvärme.
3. Koka kolan till ca 123-125 grader beroende på hur du föredrar den.
4. Häll upp kolan i en bakplåtspappersklädd form, gärna rektangulär eller fyrkantig och låt svalna i rumstemperatur. Strö över lite lingonpulver medans den är varm.
5. Skär med en vass kniv kolor i önskad storlek.
6. Slå in i bakblåtspapper och förvara i rumstemperatur.

Glöm inte att följa mig på instagram för att inte missa något, tovespatisserie heter jag där 😘
0